Den skandinaviske føderasjon av Le Droit Humain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den skandinaviske føderasjon av Le Droit Humain er den skandinaviske føderasjonen av den internasjonale frimurerordenen Le Droit Humain.

Ordenen ble første gang etablert i de nordiske land, da losje Yggrdrasil ble grunnlagt i Kristiania i 1912. Losjen overlevde ikke andre verdenskrig. I 1923 ble likeledes losje Bifrost grunnlagt i Trondhjem, men denne er for tiden ikke aktiv.

I 1917 ble den første losjen dannet i Danmark, og i 1918 i Sverige. Island og Finland fulgte raskt etter, og har idag det største medlemstallet i Norden.

I Norge ble det i 1979 opprettet en frimurergruppe i Stavanger med 3 medlemmer. I 1981 var antall medlemmer økt til 7, og samme år ble Losje Isis formelt innviet og fikk sitt charter fra ordenenens Høyeste Råd i Paris. I september 2007 hadde losjen 40 medlemmer.

Loge Jotunheim i Drammen ble stiftet i november 2017 som en triangel under Loge Parsifal. Loge Jotunheim ble tildelt eget logenummer i januar 2019. I august samme år ble logen offisielt innviet. Logen har 15 medlemmer.[trenger referanse]

I Sverige finnes det en losje i Stockholm. I Danmark finnes Loge Odin i København, Loge Hermes i Århus og Loge Parsifal i Aalborg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]