Den etiopisk-katolske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den etiopisk-katolske kirke
Asmara Church.jpeg
Den etiopisk-katolske St. Josef-katedralen i Asmara (Eritrea)
Hovedgrenden katolske kirke
Grunnlagt1930
Utgått fraden koptisk-ortodokse kirke
Ledererkeeparken av Addis Abbeba, underlagt paven
Antall medlemmer210 000

Den etiopisk-katolske kirke er én av den katolske kirkens 23 særkirker. Kirken følger den alexandrinske ritus og bruker geez som liturgisk språk, men anerkjenner paven som religiøst overhode. Den etiopisk-katolske kirke har omtrent 210 000 tilhengere, hovedsakelig i Etiopia og Eritrea.

Særkirkens overhode er erkeeparken av Addis Abeba, for tiden Berhaneyesus Demerew Souraphiel (siden 1999). Den etiopisk-katolske kirke er organisert i fem eparkier (bispedømmer), hvorav ett er erkeeparkiet:

Historie[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra et mislykket katolsk misjonsforsøk gjennom jesuitter i andre halvdel av 1500-tallet og første halvdel av 1600-tallet, var koptisk-ortodoks kristendom Etiopias og Eritreas nesten enerådende religion. På midten av 1800-tallet begynte den romersk-katolske prefekten i Etiopia, Justinus de Jacobis, å forrette gudstjenester etter aleksandrinsk ritus, noe som skapte grunnlaget for den etiopisk-katolske kirka.

Det etopisk-katolske prefekturet med sete i Addis Abeba ble grunnlagt i 1839, opphøyet til apostolisk vikariat i 1847, til apostolisk eksarkat i 1951 og til erkeeparki i 1961. De resterende eparkiene ble opprettet mellom 1961 (Asmara, [ordinariat fra 1930] og Adigrat [prefektur siden 1937]) og 1995 (Barentu og Keren).

Katolikker utgjør i dag en veldig liten del av befolkningen i begge land. Enda mindre er andelen av romersk-katolikker. I Eritrea ble det romersk-katolske vikariatet opphevet i 1995, slik at de få romersk-katolske troende blir tatt hånd om i det etiopisk-katolske hierarkiet. I Etiopia er det romersk-katolske bispedømmet Emdeber et suffraganbispedømme under det etiopisk-katolske erkeeparkiet Addis Abeba.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]