Den gamle synagoge i Kraków

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den gamle synagoge i Kraków
OmrådeKazimierz
Kraków
PlasseringKraków
Byggeår15. århundre
Arkitektur
Periodegotisk kunst
Beliggenhet
Kart
Den gamle synagoge i Kraków
50°03′05″N 19°56′55″Ø
Den gamle synagoge i Kraków

Den gamle synagoge (polsk Synagoga Stara) er en ortodoks synagoge i bydelen Kazimierz i Kraków, ved Szeroka-gaten 24. Den er Polens eldste bevarte synagoge[1] og en av de mest verdifulle severdigheter innen jødisk sakralarkitektur i Europa. Frem til den tyske invasjonen av Polen i 1939 var den en av Krakóws viktigste synagoger og fungerte som det religiøse, kulturelle og sosiale hovedsenteret for det jødiske miljøet i byen.

Synagogen ble bygd i 1407 eller 1492,[trenger referanse] og ble fullstendig herjet og plyndret av tyske nazister under andre verdenskrig. I 1956 begynte en omfattende renovasjon (frem til 1959), som i sin helhet ble finansiert av den polske stat.[trenger referanse] I dag huser synagogen et museum. Det er en undergren av Krakóws historiske museum.

I dag er Den gamle synagoge rektangulær og toskipet, bygd i gotikk og renessanse. Dens nåværende form er resultatet av mange ombygninger og restaureringer i århundrenes løp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Old Synagogue in Kazimierz – oldest synagogue in Poland». www.scrapbookpages.com. Arkivert fra originalen . Besøkt 29. mars 2020.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. januar 2020. Besøkt 29. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]