Bergen Skolemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Den gamle latinskolen»)
Bergen Skolemuseum
Latinskolen huset før Bergen katedralskole
Etablert2003
Kart
Bergen Skolemuseum
60°23′40″N 5°19′50″Ø
Nettstedhttp://www.bymuseet.no/vaare-museer/skolemuseetholbergmuseet/

Arkitekt J.J. Reichborns tegning av Den Latinske Skole paa den Söndre Side, i Hildebrant Meyers manuskripter, 1764.
Ludvig Holberg var elev på skolen 1694–1702.

Bergen Skolemuseum ligger i Lille Øvregaten 38 i den gamle latinskole rett nord for Domkirken i Bergen.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble oppført etter tegninger av byggmester Hans Martin Heintz, innviet i 1706. Murbygningen var opprinnelig på en etasje med arker to arker på langsiden og en ark på kortsiden. Rundt 1760 ble en ny etasje bygget på. Bygget er oppført i tegl og tre og er et av få hus med utmurt bindingsverk i Bergen. Den gamle latinskole ble etterhvert for liten og i 1840 sto en ny skolebygning ferdig på den andre siden av Domkirken. Bygningen har siden blitt brukt til ulike formål – gamlehjem, barnehage og uteseksjon. Bygningen ble fredet av Riksantikvaren i 1927 og restaurert av arkitektene Hansteen i 1972.

Museet[rediger | rediger kilde]

Bergen Skolemuseum ble etablert i 2003 i den gamle latinskole. Museet viser utstillinger om skolens utvikling fra den første skoleetableringen i Bergen, Bergen katedralskole i 1153, fram til de siste skolereformene. I tillegg vises skiftende utstillinger. Skolemuseet var i 2007 vert for det 12. internasjonale skolemuseumssymposiet.

I oktober 2008 åpnet Holbergmuseet i en del av Skolemuseet, med faste utstillinger som presenterer Ludvig Holberg som bergenser, europeer, forfatter og vitenskapsmann.

Skolemuseet er en del av Bymuseet i Bergen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]