Hopp til innhold

Den britiske skole i Athen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
BSA opprettholder en av de fremste bibliotek for klassiske studier og arkeologi i Athen og Europa.

Den britiske skole i Athen (engelsk: The British School at Athens (BSA); gresk: Βρετανική Σχολή Αθηνών)[1] er en av de 17 utenlandske arkeologiske institutt i Athen, Hellas.

Generell informasjon[rediger | rediger kilde]

Skolen ble opprettet i 1886 som den fjerde av disse institusjonene i Hellas. For det meste av sin eksistens har skolen fokusert på støtte og lede britiskbasert forskning og vitenskap i klassiske studier og arkeologi, men i nyere år har skolen utvidet sitt fokus til alle områder av greske studier. Eksempelvis har den gitt betydelige bidrag til feltene epigrafikk (læren om lesning og tolkning av innskrifter) og moderne gresk historie.

BSAs aktiviteter omfatter en fast program med forelesninger og seminarer, en rekke forskningsstipendier og reisestipendier, kurs og omvisninger i Athen for studenter og lærere i alle nivåer, foruten også arkeologisk feltarbeid.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Skolens fasiliteter omfatter et av de viktigste bibliotek for klassisk og arkeologisk litteratur i Hellas med over 60 000 bind, og det arkeometriske Fitchlaboritoriet, det eldste laboratorium for arkeologisk vitenskap i Hellas. BSA har også en avdeling ved KnossosKreta som også har et av øyas fremste arkeologiske bibliotek.

Arkeologisk feltarbeid[rediger | rediger kilde]

Heraion på Perakhora (Heratempel), utforsket av den britiske skole på 1930-tallet.

I løpet av sin lange historie har BSA vært involvert i en rekke arkeologiske prosjekter i Lakonia, Boiotia, Methana (Argolida), og på øyene Ithaka (De joniske øyer), Kea, Milos, Kythira, Khíos (nordlige egeiske øyer) og Kreta (Ayiopharango-undersøkelsen, Ayios Vasilios-undersøkelsen, Knossos-undersøkelsen, Praisos-undersøkelsen) og utgravninger ved Nea Nikomedeia, Sitagroi, Servia og Assiros (gresk Makedonia), Lefkandi (Evvia), Emborio og Kato Phana (Khíos), Heraion på Perakora (Korinthia), Mykene (Argolida), Sparta (Lakonia), Fylakopi (Milos), Keros (Kykladene), foruten også på Kreta ved Knossos, Karphi, Praisos, Debla, Trapezagrotten, Atsipades Korakias, Psychrogrotten, Myrtos, Petsofas og Palaikastro.

Skolens historie[rediger | rediger kilde]

Agnes Conway fikk kom til den britiske skolen i Athen under direktør Alan John Bayard Wace for sesongen 1913-1914 sammen med hennes venninne Evelyn Radford som hadde studert sammen med på Newnham College ved Universitetet i Cambridge. De reiste til Balkan i løpet av sesongen og deres arbeid ble utgitt i 1917 som A Ride Through the Balkans: On Classic Ground with a Camera.[2] Agnes Conway giftet seg med arkitekten og arkeologen George Horsfield i 1932.

Hellas har hatt et anstrengt forhold til de britiske myndigheter og til British Museum i særdeleshet, noe som indirekte har innvirket på den engelske skolen. Årsaken er de fortidsgjenstander som ble fjernet fra Hellas på diskutabelt vis, i særdeleshet Elginmarmorene, også kalt for Parthenonskulpturene. Hellas krever disse levert tilbake, noe British Museum ikke akter å gjøre.[3] Uansett begrunnelsen og lovligheten i denne striden, har det ført til at greske myndigheter har gitt andre institutter fordeler framfor den britiske skolen og britiske forskere og arkeologer generelt.[4][5]

Direktører ved BSA[rediger | rediger kilde]

* Døde i tjeneste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Betegnelse «skole» framfor «fakultet» eller «institutt» er ikke i overensstemmelse med norsk eller engelsk tradisjon av historiske årsaker, men på gresk er de største divisjonene generelt kalt for «σχολές» (skoler)
  2. ^ Conway, A. (1917): A Ride Through the Balkans: On Classic Ground with a Camera. London: R. Scott
  3. ^ «Nekter å levere kulturskatt», NRK 11. november 2002
  4. ^ Whittaker, Helène: «Aksumstelen. et monuments skiftende betydninger» (PDF), Septentrio.uit.no, s. 307
  5. ^ «The Parthenon Sculptures», British Museum

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Waterhouse, Helen (1986): The British School at Athens: the First Hundred Years. London: British School at Athens.
  • Waterhouse, Helen et al (c.1988): Ανασκαφές: A Celebration of the British School at Athens 1886–1986. London: Camberwell Press, n.d.
  • Calligas, Eleni & Whitley, James (2005): On Site: British Archaeologists in Greece. Athens: Motibo.
  • Korka, Elena (red.) (2005 ): Foreign Archaeological Schools in Greece: 160 Years. Athens, Hellenic Ministry of Culture, (på gresk og engelsk). s. 52–63.
  • Gill, D. W. J. (2011): Sifting the Soil of Greece: The Early Years of the British School at Athens (1886-1919). London: Institute of Classical Studies, University of London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]