Hopp til innhold

Den australske platen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den australske platen
TypeMindre plate, jordskorpeplate og havbunnplate
Omtrentlig areal47 000 000 km² [1]
Bevegelse1Nordøst [2]
Hastighet155–70 mm/år[2]
Viktige strukturerAustralia
Indiahavet
Tasmanhavet
Zealandia
Grenser til
18 oppføringer
Den indiske platen
Burmaplaten
Sundaplaten
Timorplaten
Bandaplaten
Fuglehodeplaten
Maokeplaten
Woodlarkplaten
Ny-Hebriderplaten
Conway Reef-platen
Balmoral Reef-platen
Futunaplaten
Niuafo'ou-platen
Tongaplaten
Kermadecplaten
Stillehavsplaten
Den antarktiske kontinentalplaten
Den somaliske platen

Den australske platen er en tektonisk plate på den sørlige og østlige halvkule.

Platen var opprinnelig en del av det historiske kontintentet Gondwana, og var knyttet sammen med Den indiske platen og Den antarktiske kontinentalplaten for inntil om lag 100 millioner år siden, da Indiaplaten løsnet og begynte å bevege seg mot nord. Australiaplaten og Antarktisplaten begynte å rifte for 85 millioner år siden, og skilte helt lag for om lag 45 millioner år siden.[3] Australiaplaten smeltet senere sammen med Indiaplaten under Indiahavet, og dannet Den indoaustralske kontinentalplaten. Nylige studier antyder imidlertid at disse to platene igjen kan ha blitt delt fra hverandre for minst 3 millioner år siden.[4]

Den australske platen inkluderer kontinentet Australia med Tasmania, og i tillegg deler av Ny-Guinea, New Zealand og havbunn i Indiahavet.

Den nordøstlige siden er en kompleks, men stort sett konvergerende grense med Stillehavsplaten. Stillehavsplaten subdukterer under Australiaplaten, noe som danner Tongagropen og Kermadecdypet og de parallelle øybuene Tonga- og Kermadecøyene. Subduksjonen har også løftet de østlige delene av New Zealands Nordøy, som hører til Australiaplaten.

Det stort sett undersjøiske kontinentet Zealandia, som strekker seg fra Ny-Caledonia i nord til New Zealands subantarktiske øyer i sør, blir nå revet fra hverandre langs en transformforkasting som kan ses langs Sørøya i New Zealand.

Sør for New Zealand skjer en overgang fra transformforkastning til konvergerende grense, kalt Macquarieriften, hvor Australiaplaten begynner å subduktere under Stillehavsplaten langs Puysegur-gropen. I fortsettelsen sørvestover fra denne gropen ligger Macquarieryggen.

Den sørlige siden av Australiaplaten er en divergerende grense med Den antarktiske kontinentalplaten, kalt Den sørøstlige indiske ryggen.

Den subdukterende grensen gjennom Indonesia er ikke parallell med den biogeografiske Wallacelinjen som skiller den stedegne asiatiske faunaen fra den australske. De østlige øyene i Indonesia ligger ikke på Australiaplaten, men har australasiatisk fauna og flora.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Sizes of tectonic plates ThoughtCo.com
  2. ^ a b Plate Boundary Model PB2002 Peter Bird, UCLA
  3. ^ «Gathering Gondwana: New Look at an Ancient Puzzle». Live Science. Besøkt 28. januar 2018. 
  4. ^ Stein, Seth; Sella, Giovanni F.; Okai, Emile A. (2002). «The January 26, 2001 Bhuj Earthquake and the Diffuse Western Boundary of the Indian Plate» (PDF). American Geophysical Union. Besøkt 28. januar 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata