Hopp til innhold

Den australasiatiske sone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klodens åtte økosoner:
  - den oseaniske sone (vises ikke)
  - den australasiatiske sone
  - den antarktiske sone (vises ikke)

Den australasiatiske sone (7,7 mil. km²) er en økosone (en biogeografisk region) som omfatter Australia, New Zealand og Ny-Guinea med nærliggende øyer.[1] Den nordlige avgrensningen er kjent som Wallacelinjen.[1] Sonen er en av åtte økosoner som kloden vår deles inn i. Den beskrives også som den australske regionen. Den australasiatiske sone deles videre inn i en rekke økoregioner (se økoregioner i Global 200 for detaljer).

Den australske regionen deler ei felles evolusjonær historie og har biotoper for mange felles unike plante- og dyrearter. Noen kan være vanlige i hele området, mens andre er unike for spesifikke områder. Men de deler et felles opphav.

Det biologiske skillet mellom den australasiatiske sone (Australasia) og den indomalayiske sone (Afghanistan, det indiske subkontinent og Sørøst-Asia) er Wallacelinjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Udvardy, Miklos DF, and M. D. F. Udvardy. A classification of the biogeographical provinces of the world[død lenke]. Vol. 8. Morges, Switzerland: International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, 1975.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]