Deggendorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 48°50′00″N 12°58′00″Ø

Stadtpfarrkirche Deggendorf.jpg

Deggendorf er en by i distriktet Niederbayern i den tyske delstaten Bayern, og ligger ved foten av Bayerischer Wald. Byen er forvaltningssentrum for landkretsen av samme navn. Den har et areal på 77,21 km², og har 31 421 innbyggere (2006).

Deggendorf ligger ved Donau, vel 70 km nedstrøms for Regensburg, ca. 60 km oppstrøms for Passau, og like ved sideelven Isars munning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Deggendorf er første gang omtalt i en kunngjøring av kong Henrik II vedrørende klosteret Niedermünster i Regensburg. Byen fikk tidlig strategisk betydning, ut fra sin beliggenhet ved et gammelt vadested i Donau. De slektene som har hersket i Bayern gjennom historien la derfor alltid vekt på å hevde sitt nærvær i byen. Deggendorf oppnådde bystatus mellom 1316 og 1320 og begynte da for alvor å tiltrekke seg mer av handelsvirksomheten fra det nærmeste omlandet.

På 1330-tallet ble byens jødiske samfunn utradert som følge av en pogrom.

Under trettiårskrigen, i årene 1633-34, døde 2/3 av befolkningen i Deggendorf av pest. Under de spanske og østerrikske arvefølgekrigene ble deler av byen satt i brann og ødelagt. I de påfølgende tiårene gjenoppsto byen, i den barokke stil som den fortsatt er preget av, særlig symbolisert ved det karakteristiske, høye kirketårnet Grabkirchenturm, oppført i 1722.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.