Deepwater Horizon (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deepwater Horizon
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår
  • 13. september 2016 (2016-09-13) (TIFF)
  • 30. september 2016 (2016-09-30) (USA)
  • 4. november 2016 (2016-11-04) (Norge)
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPeter Berg
ProdusentLorenzo di Bonaventura
Mark Vahradian
David Womark
ManusforfatterMatthew Michael Carnahan
Matthew Sand
SjeffotografEnrique Chediak
Foran kamera
MedvirkendeMark Wahlberg
Dylan O'Brien
Gina Rodriguez
Kate Hudson
Kurt Russell
John Malkovich
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Deepwater Horizon er en amerikansk katastrofedrama fra 2016.

Filmen er regissert av Peter Berg, skrevet av Matthew Michael Carnahan og Matthew Sands, og har Mark Wahlberg, Dylan O'Brien, Gina Rodriguez, Kate Hudson, Kurt Russell og John Malkovich i hovedrollene. Den handler om Deepwater Horizon-utblåsningen i 2010, en borerigg langt fra land, som eksploderte og som forårsaket det verste oljesølet i amerikansk historie. Filmen hadde verdenspremière under Toronto internasjonale filmfestival 13. september 2016.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den 20. april 2010 skal Deepwater Horizon, en oljeborerigg drevet av den private entreprenøren Transocean, fullføre en boring utenfor den sørlige kysten av Louisiana på vegne av British Petroleum. Tekniker Michael Williams og offshore-installasjonssjef James Mr. Jimmy Harrell blir overrasket over å høre at en rekke arbeidere har blitt sendt hjem tidlig, etter insistering fra BP-sjefene Donald Vidrine og Robert Kaluza. Michael forbereder et bore-team og de gjennomfører en undertrykkstest. Men denne undersøkelsen indikerer at sement ikke har tettet brønnen ordentlig. Vidrine bestrider dette test-funnet, og bestiller en ny test. Etter å ha konkludert med at den andre testen var en suksess, beordrer Vidrine at oljeriggen skal fjerne alt boreslammet og forberede riggen til å flytte til neste jobb.

Til å begynne med går operasjonen problemfritt, men sement-jobben mislykkes til slutt fullstendig. Dette utløser en massiv utblåsning som overmanner og dreper arbeider Keith Manuel, Shane Roshto, Roy Kemp, Karl Kleppinger, Adam Weise og Gordon Jones. En kjede av utstyrsfeil, kombinert med et mislykket forsøk på å forsegle brønnen, antenner oljen og dreper Dewey Revette, Stephen Curtis, Jason Anderson og Donald Clark. Andrea Fleytas, riggens posisjonsoperatør, forsøker å kontakte United States Coast Guard. Men dette blir forhindret av hennes overordnede, kaptein Curt Kuchta, med den begrunnelse at oljeriggen ikke er i noen overhengende fare. Men store mengder olje begynner snart å spy ut i havet. Arbeiderne begynner en evakuering av overlevende i all hast. De oppdager snart at riggen ikke kan reddes.

Aaron Dale Burkeen, en nær venn av Michael, ofrer seg selv for å forhindre at en brennende kran kollapserover det overlevende mannskapet. Når natten faller på og all den brennende oljen lyser opp området, blir kystvakten endelig klar over hva som har skjedd. De sender et skip for å redde de overlevende. Når de overlevende endelig kommer seg hjem, gjenforenes arbeiderne med familiene deres i en hotell-lobby, hvor faren til et av besetningsmedlemmene angriper Michael og spør hvor sønnen hans er og om sønnen hans kom seg vekk fra riggen. Denne konfrontasjonen fører til at Michael får et panikk-anfall.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]