Dee Dee Ramone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dee Dee Ramone
Dee Dee Ramone.jpg
Født 18. september 1951
Fort Lee
Død 5. juni 2002
Hollywood
Gravlagt Hollywood Forever Cemetery
Nasjonalitet USA
Medlem av The Ramones

Dee Dee Ramone, pseudonym for Douglas Glenn Colvin (født 18. september 1951, død 5. juni 2002) var en amerikansk låtskriver og musiker. Han er best kjent som bassist og låtskriver i punkrockbandet The Ramones, som han var med på å opprette. Selv om nesten alle av Ramones' sanger ble kreditert likt til alle bandmedlemmene, var Dee Dee bandets mest produktive tekstforfatter og låtskriver. Han skrev mange av bandets mest kjente sanger, som «53dje & 3rd», «Commando», «Rockaway Beach» og «Poison Heart». Han var opprinnelig bandets vokalist, men hadde problemer med å synge og spille bassgitar samtidig førte det til at trommeslager Joey Ramone tok over som vokalist.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Douglas Glenn Colvin ble født i Fort Lee i delstaten Virginia. Hans far var amerikansk soldat og hans mor fra Tyskland. Som et spedbarn, flyttet familien til Berlin grunnet farens militærtjeneste. Familien kom til å flytte ofte, hvilket var tilfelle med mange familier til yrkesmilitære, og det oppgis at Dee Dee fikk en ensom barndom med få virkelige venner. Da han var tidlig i tenårene ble hans foreldre skilt. Han ble boende i Berlin sammen med sin mor og søster Beverley til ham var 15 år. Deretter flyttet han til bydelen Queens i New York. Her møtte han John Cummings og Thomas Erdelyi, senere kalt for Johnny Ramone og Tommy Ramone, og de begynte å spille sammen, først i et band kalt for «The Tangerine Puppets», oppkalt etter en sang av visesangeren Donovan.

The Ramones[rediger | rediger kilde]

Dee Dee Ramone og Cummings, senere Johnny Ramone, ble raskt venner, de var begge sosialt utstøtte i sitt middelklasse-nabolaget. Etter en mislykket søknad som gitarist for TV, overbevist Johnny Ramone den andre om at de måtte danne deres eget band sammen med trommeslageren Jeffrey Hyman, senere Joey Ramone i 1974. Joey tok over vokalen etter Dee Dee fant ut at han ikke hadde stemme som mestret de sangene de spilte.

Det var Dee Dee som først foreslo å kalle bandet for The Ramones etter å ha lest at Paul McCartney ofte tok inn på hoteller under dekknavnet «Paul Ramon». Han la til en «e» på slutten av etternavnet og bandmedlemmene ble alle enige om å adoptere etternavnet «Ramone» som en måte å formidle deres enhet.

Dee Dee skrev alene eller sammen med de andre gruppemedlemmene fleste av Ramones' repertoar, som for eksempel «53rd og 3rd» (en sang om mannlig prostitusjon på 53rd Street og tredje Avenue på Manhattan), «Glad to See You Go» (skrevet om sin daværende kjæreste, en stripper og rusmisbruker), «It's a Long Way Back to Germany», «Chinese Rock», opprinnelig spilt inn av Johnny Thunders og The Heartbreakers ettersom Johnny Ramone ikke var entusiastisk over at Ramones spilte sanger om narkotika (og da Johnny Thunders var tung rusmisbruker passet sangen utmerket for ham) og «Wart Hog» (en sang Dee Dee skrev mens han var innlagt for tørrlegging). Etter at han sluttet i Ramones, fortsatte Dee Dee å skrive sanger for gruppa, og bidro generelt med minst tre låter til hver av gruppas album.

Solokarriere[rediger | rediger kilde]

Dee Dee var bandets bassist og låtskriver fra 1974 til 1989, da han forlot bandet for å forsøke det som ble en kortvarig og ikke særlig suksessrik karriere i hip hop-musikk under navnet «Dee Dee King». Deretter vendte han tilbake til sine pønkerøtter og utga tre soloalbum med nye sanger, mange av disse ble senere registrert av Ramones. Han turnerte flere steder i små klubber med både sine egne sanger, sanger fra Ramones og noen tradisjonelle sanger. Han fortsatte også å skrive sanger for Ramones, noe som varte fram til 1996 da bandet offisielt ble oppløst.

Ekteskap og narkomani[rediger | rediger kilde]

I 1978 giftet han seg med Vera Boldis. [1] I henhold til Boldis sleit Dee Dee med mentale problemer og narkotika, noe som ble anstrengt for ekteparets forhold. [2] De gikk fra hverandre i 1990 og skilsmissen ble endelig i 1995. [3][4]

Dee Dee slet med avhengighet til narkotika i store deler av sitt liv, spesielt heroin. Han begynte å bruke narkotika som tenåring, og fortsatte å bruke i store deler av sitt voksne liv. Han forsøkte å endre livsstil på begynnelsen av 1990-tallet, men havnet på kjøret på nytt og døde til sist av en overdose heroin i 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vera Was a Punk Rocker
  2. ^ King, Vera Ramone: Poison Heart: I Married Dee Dee Ramone
  3. ^ Melnick, Monte & Frank Meyer (2004): On the Road With the Ramones. Sanctuary Publishing Limited. ISBN 1-86074-514-8.
  4. ^ King, Vera Ramone: Poisoned Heart