Decatelia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Decatelia
Nomenklatur
Decatelia
Weise, 1904
Populærnavn
-
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: på planter
Utbredelse: Neotropisk
Inndelt i

Decatelia er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Både larvene og de voksne (imago) er planteetere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nokså små (ca. 4 millimeter), avlange, mørke bladbiller, gjerne med metallglans. Dekkvingene er kraftig punkterte. Hodet er nokså lite, antennene kraftige, holdes gjerne samlet og framoverrettet. Pronotum er rundet, blankt og glatt. Antennene består av 10 ledd og tilspisset ytterst. Dekkvingene er jevnbrede og har 10 punktstriper, punktene grove og noe spredte, uten opphøyde lengderibber.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larver og voksne lever på planter og eter fra dem. Disse artene holder seg gjerne til én eller noen få vertsarter, larvene minerer i bladene til de samme plantene som de voksne gnager på. Denne slekten omfatter arter som lever på gress.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er kjent fra Colombia, Brasil og Bolivia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hispinae inkluderer noen ganger gruppen (underfamilien) skjoldbiller, da som stammen Cassidini, i denne oversikten er den holdt utenfor, og plassert inn i som søstergruppen skjoldbiller. Andre klassifikasjoner plasserer denne gruppen (som Hispini) som en undergruppe av skjoldbillene. Noen ganger blir noen asiatiske slekter også plassert i Chalepini.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]