De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap
Offisielt navnEconomic Community of West African States, Communauté économique des États de l’Afrique de l’Ouest, Comunidade Económica dos Estados da África Ocidental (ECOWAS, CEDEAO, CEDEAO, CEDEAO, ЭКОВАС, ЕКОВАС, 西共体, 西共體, EKOŜ, EKOWAS)
Stiftet28. mai 1975
HovedkontorAbuja
StyrelederBola Tinubu (9. juli 2023)
FormålØkonomisk integrasjon, forsvarspolitikk
Nettstedwww.ecowas.int (en, fr, pt)
Kart
De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap
9°02′31″N 7°31′30″Ø

██ Land med vestafrikansk CFA-franc (XOF)

██ ECOWAS-land uten vestafrikansk CFA-franc

De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap; på engelsk Economic Community of West African States (ECOWAS); på fransk Communauté économique des États de l'Afrique de l'Ouest (CEDEAO) er en økonomisk samarbeidsorganisasjon i Vestafrika. Fellesskapet ble grunnlagt i 1975.

Medlemsstater[rediger | rediger kilde]

Mauritania forlot organisasjonen 2002. Etter et militærkupp i landet i begynnelsen av 2009 ble Guinea utestengt fra organisasjonen.

28.01.2024,- kom det melding om at Burkina Faso, - Mali, - og Niger meldte seg ut av det økonomiske fellesskapet.[1]

Felles valuta[rediger | rediger kilde]

Se også: CFA-franc

Benin, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea-Bissau, Mali, Niger, Senegal og Togo bruker den vestafrikanske CFA-franc i en valutaunion med en felles sentralbank, Sentralbanken for de vestafrikanske statene i Dakar i Senegal.

Også de andre medlemland i ECOWAS planlegger å innføre en felles valuta, altså Gambia, Ghana, Guinea, Nigeria og Sierra Leone. Dessuten har Liberia uttrykt interesse for å slutte seg til denne framtidige valutaunionen. Som navn for valutaen er «eco» foreslått og de deltakende land skal ha en felles sentralbank.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]