Hopp til innhold

De rätiske Alper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De rätiske Alper
Bernina-Alpene er den høyeste fjellkjeden i De rätiske Alper
Geografi
Hører tilAlpene
LandSveits’ flagg Sveits (Graubünden)
Italias flagg Italia (provinsen Sondrio, Syd-Tirol)
Østerrikes flagg Østerrike (Vorarlberg, Tirol)
Liechtensteins flagg Liechtenstein
Høyeste punkt
NavnPiz Bernina
Høyde4 049 moh.
Beliggenhet
De rätiske Alper
De rätiske Alper (11) etter den videste (italienske) definisjonen

De rätiske Alper er en flertydig samlebetegnelse for de delene av Alpene som ligger i (og rundt) den sveitsiske kantonen Graubünden. Det fins flere ulike definisjoner:

 1. Den mest kjente definisjonen er sannsynligvis den som brukes av Alpeforeningene i Østerrike, Syd-Tirol, Liechtenstein og Tyskland. Ifølge denne omfatter De rätiske Alper de følgende fjellkjedene i Øst-Alpene (omtrentlig rekkefølge fra vest og mot øst):
  1. Platta-Alpene
  2. Bernina-Alpene
  3. Plessur-Alpene
  4. Rätikon
  5. Albula-Alpene
  6. Livigno-Alpene
  7. Silvretta
  8. Sesvenna
 2. I Sveits er det derimot vanlig å dele inn Alpene langs de politiske grensene, dvs. mellom kantonene. Dermed omfatter De rätiske Alper – som her også kalles Bündner AlpenGraubünden-Alpene») – ifølge denne definisjonen bare de sveitsiske andelene av de ovennevnte åtte fjellkjedene. I tillegg kommer Graubündens andeler av Ortler-Alpene og av tre fjellkjeder som ligger i Vest-Alpene:
 3. I Italia defineres De rätiske Alper – eller Alpi Retiche – mye videre. I tillegg til de ovennevnte åtte fjellkjedene omfattes nemlig også de følgende av definisjonen:
 4. Ifølge den snevreste definisjonen (jf. Store norske leksikon) brukes betegnelsen bare om de fjellkjedene som ligger vest for Engadin. Heller ikke Silvretta tas med her. Dermed står De rätiske Alper bare igjen med Platta-, Plessur- og Albula-Alpene samt Rätikon.

Ingen av definisjonene er sammenfallende med geologiske eller geomorfologiske enheter. De rätiske Alper omfatter fjellkjeder både i gneis- (Sentral-Alpene) og kalksteinssonen (De nordlige kalkalper, ifølge den italienske definisjonen også de sydlige sådanne). Den sveitsiske definisjonen tilføyer dessuten fjellkjeder fra Vest-Alpene.

Navnet er avledet av romernes betegnelse for områdets urinnvånere, reterne (jf. språket retoromansk, som tales i Graubünden).