Hopp til innhold

De gjenvunnede områder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart som viser Polens grenser før 1938 (inkludert Kresy i grå), og etterkrigsgrensene. De «gjenvunnede områdene» er markert med rosa.

De «gjenvunnede» eller «gjenopprettede» områder (polsk: Ziemie Odzyskane) var det offisielle begrepet brukt av Folkerepublikken Polen om områdene til Fristaden Danzig og de tidligere tyske østområdene som ble en del av Polen etter annen verdenskrig.[1] Grunnen til at områdene ble betegnet som «gjenvunnet» hadde sitt opphav i «Piastkonseptet» – nemlig at disse områdene en gang hadde vært del av det tradisjonelle polske hjemlandet; områdene hadde vært del av, eller len av, den polske staten oppigjennom historien. Gjennom flere århundrer hadde de derimot blitt germanisert gjennom tysk bosetting østover (Ostsiedlung) samt politisk ekspansjon (Drang nach Osten), og inneholdt ofte ikke engang en polsktalende minoritet.

Majoriteten av tyske innbyggere i området ble fordrevet eller flyktet i slutt fasen av annen verdenskrig, eller rett etter. En liten tysktalende minoritet eksisterer fortsatt i visse områder. De nye ervervede områdene ble bosatt av det polske kommuniststyre, hovedsakelig med polakker som flyttet frivillig fra Sentral-Polen, samt ukrainere som ble tvangsflyttet under operasjon Vistula og polske flyktninger fra de polske østområder som ble annektert av Sovjetunionen. Kommuniststyret gjorde stor innsats i å fjerne alle spor etter tysk kultur, som stedsnavn og historiske inskripsjoner på bygninger, fra områdene.

Etterkrigsgrensen mellom Tyskland og Polen (Oder-Neisse-linjen) ble formelt anerkjent av Øst-Tyskland i 1950, og Vest-Tyskland i 1970. Dette ble bekreftet på ny av det gjenforente Tyskland i den tysk-polske-grenseavtalen i 1990.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata