Hopp til innhold

Rex Ingram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rex Ingram
Født15. jan. 1892[1][2]Rediger på Wikidata
Dublin[3]
Død21. juli 1950[2]Rediger på Wikidata (58 år)
North Hollywood[3]
BeskjeftigelseSkuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, billedhugger, filmklipper, skribent, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedYale University
St Columba's College, Dublin
EktefelleAlice Terry (19211950)
Doris Pawn (19171920)
SøskenFrancis Clere Hitchcock
NasjonalitetIrland
USA
GravlagtForest Lawn Memorial Park
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame

Rex Ingram (egentlig Reginald Ingram Montgomery Hitchcock; født 15. januar 1892 i Dublin, død 21. juli 1950 i Hollywood) var en irskfødt amerikansk filmregissør, skuespiller, billedhugger og forfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble utdannet ved Saint Columba's College nær Rathfarnham i County Dublin. I ungdommen bodde han meget i The Old Rectory, Kinnitty, Birr, County Offaly der hans far var prest for Church of Ireland. Han emigrerte til USA i 1911.[4]

Hans bror Francis ble med i den britiske hæren og kjempet under Første verdenskrig, ble tildelt Military Cross og steg i gradene til oberst.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Rex Ingram var opprinnelig skulptør med senere virket han som regissør i Frankrike og i USA. Ingram nådde 1921 verdensberømmelse med De fire Ryttere med den nyoppdagede Rudolph Valentino i hovedrollen; en romantisk-symbolistisk film som ved sin tendensiøse skildring av det tyske folk ble en publikumssuksess i USA.

Det er ofte blitt feilopplyst at Ingram var involvert med filmingen av Ben Hur i 1923-25. Men etter at den første filmingen ble avbrutt i Roma ble regiansvaret overtatt av Fred Niblo.

Ingram flyttet til Frankrike, bygde filmstudiet Victorine i Nice, og realiserte der blant annet Mare Nostrum og The Magician. Etter at han endelig hadde vendt Hollywood ryggen, regisserte han i 1931/32 sin eneste lydfilm, Baroud, i en engelsk og i en fransk versjon. Den ble filmet for Gaumont British Pictures i Marokko. Noen særlig suksess var den ikke. Dette ble også hans siste film.

Han gikk da tilbake til virket som billedhugger, og reiste, blant annet til Kairo der han under et langt opphold forfattet to romaner.

I 1950 døde han av senvirkninger av en sykdom han hadde pådratt seg under en filminnspilling i Afrika.

Han var gift med skuespillerinnen Alice Terry.

Filmer i utvalg[rediger | rediger kilde]

regi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave, fr.findagrave.com, besøkt 18. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Rex Ingram (director), SNAC Ark-ID w6225dv6, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, fr.findagrave.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Soares, André. Beyond Paradise: The Life of Ramon Novarro, New York: Macmillan, 2002, p. 27; ISBN 0-312-28231-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]