David Knopfler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
David Knopfler
Født27. des. 1952[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Glasgow
BeskjeftigelseLyriker, sanger og låtskriver, plateprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of the West of England
Gosforth Academy
EktefelleAnna Perera
SøskenMark Knopfler
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avDire Straits

David Knopfler (født den 27. desember 1952 i Glasgow, Skottland) er en britisk komponist, produsent og musiker.

Han vokste opp i Newcastle, England, sammen med sin søster Ruth og kjente bror Mark, og som yngste sønn av Mary Louise og Erwin Knopfler.

Knopfler utviklet tidlig interesse for musikken, allerede som 11-åring spilte han på flere instrumenter der særlig orgel, gitar og piano var viktige. Tidlig i tenårene, på 1960-tallet, skrev han sine første sanger og fremførte dem på lokale samfunnshus og skoler.

I årene 1977 til 1980 var han medlem av Dire Straits, en popgruppe han selv var med på å grunnlegge. Sammen med Dire Straits deltok Knopfler på gruppens to første utgivelser, Dire Straits (1978) og Communiqué (1979), som medsanger og gitarist. En heller skjult konflikt med broren Mark førte til at Knopfler sommeren 1980 forlot gruppen. Konflikten med broren gikk i korte trekk ut på rollefordelingen innad i gruppen og det musikalske vegvalget.

Forut for tiden i Dire Straits, arbeidet Knopfler i noen år som sosialarbeider.

1983 var året da Knopfler lanserte sitt første album, Release. Her deltok blant andre hans bror og bassisten fra Dire Straits, John Illsley. Senere ga David Knopfler ut platene Behind the Lines (1985), Cut the Wire (1986), Lips Against the Steel (1988), Lifelines (1991), The Giver (1993), Small Mercies (1995), Wishbones (2001), Ship of Dreams (2004) og endelig Songs for the Siren (2006). Høsten 2009 utkom samleplaten Anthology og sent i 2011 ventes en ny utgivelse.

Ved siden av plateutgivelser har Knopfler opp gjennom årene produsert og komponert musikk for fjernsyn og film, blant annet den tyske Tatort-serien, en kriminalserie som og har vært vist på norsk fjernsyn. Ellers var han tidlig ute med å ta i bruk datateknologi og Internett som hjelpemidler i markedsføringen og produksjonen av musikk.

Som musikalske inspirasjonskilder har David Knopfler flere ganger trukket frem størrelser som Joni Mitchell, Leonard Cohen og Bob Dylan. Gjennom årene har han samarbeidet nært med blant andre Peter Gabriel, Eddi Reader og Chris Rea.

Parallelt med sin musikalske virksomhet, har Knopfler gjennom årene aktivt tatt del i samfunnsengasjement der særlig mellommenneskelig forståelse og naturvern har vært blant emnene. Blant annet har han aktivt støttet organisasjoner som Amnesty international og Greenpeace, og han figurerer ellers ofte i samfunnsdebatten som paneldeltaker.

Kontakten med broren har begrenset seg til samvær ved private tilstelninger. De har siden bruddet i 1980 og Marks deltakelse på Release i 1983, ikke spilt sammen offentlig. Noen gjensidige planer om en eventuell musikalsk gjenforening foreligger heller ikke.

2018 var året Dire Straits og dermed og David Knopfler ble innvotert i Rock and Roll Hall of Fame.[2]

Frem til 2010 levde Knopfler sitt privatliv sammen med sin daværende kone, forfatteren Anna Perera, i landlige omgivelser i traktene nordøst for London. Sammen har de sønnen Jackson.

Siden 2010 har Knopfler vært gift med kunstneren Leslie Stroz.

Våren 2019 kom det en melding om at David Knopfler kommer ut med et nytt album, Heartlands, som ventes utgitt samme års sommer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0461359, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Omtale Rock and Roll Hall og Fame, besøkt 24. mars 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]