Davao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Davao City Montage II.png
Byen Davao ligger i provinsen Davao del Sur

Davao (tagalog: Lungsod ng Dabaw; cebuano: Dakbayan sa Davao) er en by på sørsiden av øya Mindanao i Filippinene. Byen har cirka 1,45 millioner innbyggere (2010) fordelt på 2 444 km². Davao er den fjerde meste folkerike byen i Filippinene. Byen er hovedstad i Davao-regionen (Region XI).

Den er et sentrum for handel og industri på øya Mindanao. Lufthavnen i byen heter Francisco Bangoy internasjonale lufthavn.

Davao City ligger vest i Davaobukten og er med dette godt beskyyttet mot tyfoner og tsunamier. Straks utenfor ligger øyene Samal med perlefarmer og ferieanlegg, og øya Talikud der det er mulighet for dykking. Byen er kjent for sine fruktplantasjer med papaya, mango og den for Sørøstasia spesielle frukten durian.

Filippinenes høyeste fjell, Mount Apo (2 954 moh.), ligger innenfor byens grense.

Historie[rediger | rediger kilde]

I året 1528 ble stedet besøkt av Alkvaro de Saavedra, men spanjolene fikk ikke stabilt fotfeste der. I 1844 gjorde generalguvernør Figueroa og brigadegeneral Agustin Bocallan krav på området for den spanske krones regning, men dette motsatte sultanen av Mindanao seg.

I 1847 ble kravene fremsatt på nytt, denne gang av guvernør Claveria, Don Uyanguren. Denne var en politisk flyktning og leiesoldat som angrep muslimene i området som lble ledet av høvding Bago. I striden falt Bago, og hans tilhengere flyketet opp i fjellene så spanjolene nå fikk mulighet til å ekspandere i området.

Davao ble grunnlagt av inflyttede kolonister fra Luzon og Visayas i 1915. Man kløpte grunn av urbefolkningen som tilhørte stammene manobo, tagacaolo, guongan og b'laan. Navnet Davao anses å komme fra navnet Daba-Daba som betyr ild og som ikter til de rituelle ildene som stammene anla der elvene fra fjellmassivet Mount Apo munner ut i Davaobukten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]