Davao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Byen Davao ligger i provinsen Davao del Sur

Davao (tagalog: Lungsod ng Dabaw; cebuano: Dakbayan sa Davao) er en by på sørsiden av øya Mindanao i Filippinene. Byen har cirka 1,45 millioner innbyggere (2010) fordelt på 2 444 km². Davao er den fjerde meste folkerike byen i Filippinene. Byen er hovedstad i Davao-regionen (Region XI).

Den er et sentrum for handel og industri på øya Mindanao. Filippinenes høyeste fjell, Mount Apo (2 954 moh.), ligger innenfor byens grense.

Lufthavnen i byen heter Francisco Bangoy internasjonale lufthavn

Historie[rediger | rediger kilde]

I året 1528 ble stedet besøkt av Alkvaro de Saavedra, men spanjolene fikk ikke stabilt fotfeste der. I 1844 gjorde generalguvernør Figueroa og brigadegeneral Agustin Bocallan krav på området for den spanske krones regning, men dette motsatte sultanen av Mindanao seg.

I 1847 ble kravene fremsatt på nytt, denne gang av guvernør Claveria, Don Uyanguren. Denne var en politisk flyktning og leiesoldat som angrep muslimene i området som lble ledet av høvding Bago. I striden falt Bago, og hans tilhengere flyketet opp i fjellene så spanjolene nå fikk mulighet til å ekspandere i området.

Davao ble grunnlagt av inflyttede kolonister fra Luzon og Visayas i 1915. Man kløpte grunn av urbefolkningen som tilhørte stammene manobo, tagacaolo, guongan og b'laan. Navnet Davao anses å komme fra navnet Daba-Daba som betyr ild og som ikter til de rituelle ildene som stammene anla der elvene fra fjellmassivet Mount Apo munner ut i Davaobukten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]