Cebuano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cebuano
Sugboanon
Cebuanos distribusjon på Filippinene. Mørkeblå er områder hvor en majoritet snakker cebuano, lyseblå områder er der 25 %–50 % snakker cebuano.
Cebuanos distribusjon på Filippinene. Mørkeblå er områder hvor en majoritet snakker cebuano, lyseblå områder er der 25 %–50 % snakker cebuano.
Brukt i Filippinene Filippinene
Region Sentrale Visayas og nordlig og vestlig Mindanao
Antall brukere 20 000 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Austronesisk
Malayopolynesisk
Borneofilippinsk
Mesofilippinsk
Sentralfilippinsk
Binisayansk
Cebuano
Skriftsystem Det latinske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-2 ceb
ISO 639-3 ceb

Wikipedia på cebuano
Portal: Språk

Cebuano, også kjent som sugboanon, er et austronesisk språk som tales på Filippinene av omtrent 20 millioner filippinere. Cebuano er en undergruppe av språkfamilien bisaya (visayan, binisayâ). Språket henter sitt navn fra den filippinske øya Cebu, med det spanske suffikset -ano, som angir tilhørighet. Cebuano har fått som ISO 639-2 trebokstavskode ceb, men har ingen ISO 639-1 tobokstavskode. Cebuano er et tonespråk med begrensninger.

Cebuano tales av innbyggerne av provinsene Cebu, Bohol, Negros Oriental, på de vest- og sørvendte deler av øya Leyte, og over store deler av Mindanao. Det tales også på noen få steder eller småøyer nær Samar. Frem til 1975 var det flere filippinene som talte cebuano som førstespråk fra barnsben enn dem som hadde tagalog som morsmål.

Noen dialekter av cebuano gir andre navn på språket. Folk på Bohol kaller ofte sitt talemål for bol-anon, mens cebuanotalende på Leyte kan kalle sin dialekt kana.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ethnologues tall fra 1995