Mount Apo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mount Apo
Mount Apo
Høyde: 2954 moh.
Land: Filippinene
Vulkantype: Stratovulkan
Siste utbrudd: Ukjent
Geo. koor. 7°0′30″N 125°16′33″Ø

Mount Apo er en stor Stratovulkan på øya MindanaoFilippinene. Den er det høyeste fjellet i landet, noen få kilometer nordøst ligger byen Davao.

Navnet betyr "master" eller "bestefar". Apo har tre topper, og er avkortet med et 500 m bred vulkansk krater som inneholder en liten kratersjø. Den er en kilde til geotermisk energi, men datoen for den nyeste utbrudd er ikke kjent, og ingen er bekreftet i historisk tid.

Mount Apo er en av de mest populære klatre destinasjoner i Filippinene og toppen er lett å nå. Det ble først klatret på 10. oktober 1880 av en av partene, ledet av Don Joaquin Rajal.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Mount Apo ble erklært en nasjonalpark av president Manuel L. Quezon, den 9. mai 1936. Fjellet er hjem til over 270 fuglearter, med mer enn hundre som er endemisk.

Selv om den er en nasjonalpark, er den gjeldende klatre stien veldig forsøplet og utsatt for jord erosjon. Noen fjellklatrings grupper er ledende i måten å drive opp stigninger etter hovedarrangementet i påske sesongen.

The Department of Environment and Natural Resources har sendt Mount Apo inn for inkludering i UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Mount Apo anses for å være i midten av Endemiske arter i Mindanao. Den har en av de høyeste land-baserte biologiske mangfold i form av flora og fauna per enhet. Den har tre forskjellige skogtyper fra tropisk regnskog i lavlandet til midtfjells skog og til slutt til høyefjells skog.