Mount Apo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mount Apo
Høyde 2954[1] moh.
Primærfaktor 2 954 meter
Sekundærfaktor 905 kilometer[2]
LandFilippinenes flagg Filippinene
Førstebestigning1880
VulkantypeStratovulkan
Siste utbruddUkjent
Posisjonskart
Mount Apo ligger i Filippinene
Mount Apo
Mount Apo
Mount Apo (Filippinene)
Kart
Mount Apo
6°59′15″N 125°16′15″Ø

Mount Apo er en stor stratovulkan på øya MindanaoFilippinene. Det er med sine 2954 moh det høyeste fjellet i landet, og ligger noen få kilometer sørvest for byen Davao.

Navnet betyr «mester» eller «bestefar». Apo har tre topper, og er avkortet med et 500 m bredt vulkansk krater som inneholder en liten kratersjø. Den er en kilde til geotermisk energi. Datoen for siste utbrudd er ikke kjent; ingen er bekreftet i historisk tid.

Mount Apo er en av de mest populære klatredestinasjoner på Filippinene, og toppen er enkel å nå. Første kjente bestigning var 10. oktober 1880 med en ekspedisjon ledet av Don Joaquin Rajal.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Mount Apo ble erklært som nasjonalpark av president Manuel L. Quezon, den 9. mai 1936. Fjellet er hjem til over 270 fuglearter, mer enn hundre av dem er endemiske.

Selv om den er en nasjonalpark, er den gjeldende klatrestien veldig forsøplet og utsatt for jorderosjon. Noen fjellklatringsgrupper driver opprydning i området etter påskesesongen, tiden da det er flest besøkende på fjellet.

The Department of Environment and Natural Resources har meldt Mount Apo inn for inkludering i UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Mount Apo anses for å være det området med flest endemiske arter på Mindanao. Det er et av områdene med det største biologiske mangfoldet av flora og fauna. Fjellet har tre forskjellige skogtyper; fra tropisk regnskog i lavlandet til midtfjells skog, og til slutt høyfjellsskog.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica
  2. ^ peakbagger.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]