Hopp til innhold

Darwinfinker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fire arter galapagosfinker

Darwinfinker, eller galapagosfinker, er en gruppe på 13 eller 14 nært beslekta fuglearter, som hovedsakelig lever på Galápagosøyene. Én nærstående art finnes på Isla del Coco på stillehavssida av Costa Rica.

Artene regnes til slektene Geospiza, Camarhynchus, Certhidea og Platyspiza. I tillegg kommer cocospurv (Pinaroloxias inornata) på Isla del Coco. De er ikke finker i snever betydning, og ble tidligere regnet til buskspurvene, men er nå flyttet til tanagarene. Darwinfinkene ble tidligere ofte samlet i underfamilien Geospizinae, eller stammen Geospizini.

Analyse av mitokondrielt DNA bekrefter at darwinfinkene er en naturlig gruppe, og viser at de fleste nære slektningene lever på øyer i Karibia. Alle disse fuglene skiller seg fra andre tanagarer ved at de bygger overbygde reir. Tholospiza er foreslått som navn på kladen.

Alle darwinfinker er omtrent like store: 10–20 cm. De mest iøynefallende forskjellene mellom dem er størrelsen og formen på nebbene, som er tilpasset ulike typer mat. Atferden deres er ulik, og sangen er forskjellig. Fargen er som regel brunlig eller svart.

Fuglene ble innsamla første gang av Charles Darwin under reisen hans med HMS «Beagle», og er siden grundig studert for bl.a. å forske på temaene artsdannelse, naturlig utvalg og tilpasning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]