Flatiron Building

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 40°44′27,474″N 73°59′23,039″V

Flatiron Building i 2004
Fra byggingen av Flatiron Building

Fuller Building, bedre kjent som Flatiron Building, er en høyblokk ved Madison SquareManhattan i New York. Bygningen er reist på den smale og kileformede hjørnetomten nord for 23. gate der Broadway møter Fifth Avenue, noe som ga den dens karakteristiske form (og kallenavnet Flatiron – «Strykejernet»).

Flatiron Building sto ferdig i 1902, og var da New Yorks nest høyeste bygning (etter Park Row Building) med sine 87 meter, fordelt på 22 etasjer. Flatiron var også en av de første bygningsstrukturene i New York som ble konstruert rundt et stålskjelett, noe som ga nye muligheter for å bygge i høyden. Bygningen ble tegnet av Daniel Burnham i Beaux-Arts-stil, og fasaden er rikt ornamentert med gotiske og renessanse-inspirerte detaljer. Sjefsingeniør for konstruksjonen var Joachim Gotsche Giæver.

Flatiron er et yndet foto-objekt for turister, og bygningen har blitt gjengitt i utallige filmer, tegneserier og kunstverk.

Området rundt Madison Square, øst mot Gramercy Park og noen kvartaler sør mot Union Square er kalt Flatiron District etter den kjente bygningen.