Hopp til innhold

Daniel (bibelsk person)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Daniel i løvehulen, men beskyttet av en engel, maleri ved François Verdier

Daniel (arameisk og hebraisk: דָּנִיֵּאלDāniyyêl,[a] «Gud er min dommer»; gresk: ΔανιήλDaniḗl) er hovedpersonen i Daniels bok i Den hebraiske bibelen og i Det gamle testamente. I denne fortellingen ble Daniel som en ung mann ført av sted sammen med tre venner til landflyktighet i Babylon hvor han ble utdannet i kaldeanske språk og kultur, men han konverterte aldri til deres guder. Gjennom guddommelig visdom fra sin egen gud, den jødiske Jahve, tolket han drømmene og visjonene til kongene, og ble således en framtredende figur ved hoffet i Babylon. Til sist hadde han egne apokalyptiske visjoner som har blitt tolket som De fire verdensmonarkier. En del av de mest kjente fortellinger i Daniels bok, som det hevdes han skrev selv på 500-tallet f.Kr., er Shadrak, Meshak og Abed-Nego, hans tre følgesvenner som fikk sin tro prøvet ved å bli kastet i en brennende ovn; Skriften på veggen hvor en overnaturlig håndskrift forutsier undergangen til det babylonske rike; og Daniel i løvehulen hvor han overlever denne prøvelsen.

Daniel er velsignet av Gud ettersom han holder fast ved de jødiske skikker og blir således gitt evnen til å tyde drømmer.

Daniel betraktes som en profet innenfor kristendommen og av islam, men Daniel er i den rabbinske litteraturen ikke listet sammen med profetene i den jødiske kanon.

Det moderne teologiske syn forstår forfatteren av Daniels bok ikke som Daniel selv, men en anonym forfatter som levde i den makkabeiske perioden under Antiokos IV Epifanes i løpet av 100-tallet f.Kr.[1] og som satte sammen oldtidslegender med en pseudepigrafi bestående av «visjoner».[2][3]

Fotnote[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I Dan 6,22, men ingen andre steder, er det arameiske navnet דָּנִיֶּאל.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VanderKam & Flint 2002, ss. 137–138
  2. ^ Collins 1994, s. 2
  3. ^ Collins 1994, ss. 122–123

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Collins, John Joseph (1994): Daniel: A Commentary on the Book of Daniel (Hermeneia: a Critical and Historical Commentary on the Bible). Augsburg Fortress Publishers. ISBN 0800660404. s. 499.
  • VanderKam, James; Flint, Peter (2002): The meaning of the Dead Sea scrolls: their significance for understanding the Bible, Judaism, Jesus, and Christianity (1. uinnb. utg.). London: T&T Clark. ISBN 9780567084682. ss. 137–138

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]