Skriften på veggen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rembrandts «Belsassars gjestebud» (1635) fanger inn frykten i scenen. Rembrandt kopierte de hebraiske tegnene fra en bok, likevel er ett av dem feilskrevet. Han satte dem også i kolonner i stedet for fra høyre mot venstre, slik hebraisk skal skrives. (National Gallery, London)
The Hand-Writing upon the Wall (1803). James Gillray karikerte her Napoleon i rollen som Belsassar.

«Skriften på veggen» er et uttrykk som beskriver et ondt varsel om dom eller nederlag. Det har sitt opphav i Bibelen, Daniels bok, der overnaturlig håndskrift med ordene Mene, mene, tekel ufarsin forutsier undergangen til det babylonske rike, men det har blitt et mye brukt uttrykk i språk og litteratur.[trenger referanse]

I Daniels bok[rediger | rediger kilde]

I Daniels bok 5:1–31 fortelles det at Kong Belsassar under en fest i Babylon benytter de hellige gull- og sølvkarene som var plyndret fra Salomos tempel i Jerusalem av hans forgjenger Nebukadnesar. Ved å bruke disse hellige gjenstandene til vinbeholdere, tilber kongen og hans hoff «guder av gull og sølv, kobber, jern, tre og stein». Straks kommer fingrene fra en menneskehånd til syne og skriver disse ordene på veggen i det kongelige palasset: מנא ,מנא, תקל, ופרסין (Mene, mene, tekel ufarsin). Selv om de vanligvis ikke oversettes, er de kjente arameiske måleenheter eller valuta: Mene, en mina, tekel, en alternativ stavemåte for shekel, peres, en halv mina.

Til tross for flere oppfordringer klarer ingen av spåmennene, åndemanerne, trollmennene eller stjernetyderne ved hoffet å tolke hendelsen. Kongen sender bud på Daniel, en israelitt i fangenskap som var bortført fra Jerusalem, som hadde oppnådd en høy stilling under Nebukadnesar. Når Daniel tyder ordene grunner tolkningen seg på passive verb som har sammenheng med måleenhetene. Daniel avviser tilbud om belønning, og han advarer kongen mot galskapen i hans frekke gudsbespottelse før han leser skriften (vers 25–28).

Dette er det som ble skrevet: ‘mene, mene, tekel ufarsin.‘ Og slik skal ordene tydes: ‘Mene‘ – ’tellet’ har Gud ditt kongedømmes dager og gjort slutt på det. ‘Tekel‘ – ’veid’ er du på vekten og funnet for lett. ‘Peres‘ – ’delt’ er ditt rike og gitt til mederne og perserne.».

«Farsin» er i tillegg et ordspill på perserne.[trenger referanse]

Samme natt ble kong Belsassar drept, og mederen Dareios overtok riket. (Dette svarer til det historisk identifiserbare nederlaget til det babylonske riket som tapte for Persia).

Senere bruk[rediger | rediger kilde]

Uttrykket «skriften på veggen» betyr i dag et ondt varsel om undergang, eller slutten på en organisasjon eller aktivitet. Når noen kan "se skriften på veggen" innebærer det at de har evnen til å forutse (ikke nødvendigvis på overnaturlig vis) en uunngåelig tilbakegang og ende.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Towner, W.S. Daniel:Interpretation Commentary Atlanta 1984
  • Goldingay, J.E. Daniel: Word Biblical Commentary Dallas 1989
  • The New Oxford Annotated Bible, Revised Standard Version, Oxford University Press, 1972.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]