Belsassar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Belsassar
Belshazzar’s feast, by Rembrandt.jpg
Født6. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død6. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
BabyloniaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse RiksforstanderRediger på Wikidata
Embete KongeRediger på Wikidata
Far NabonidusRediger på Wikidata
Søsken Nebuchadnezzar III, Labashi-Marduk, Bel-Shalti-NannaRediger på Wikidata
Barn VasjtiRediger på Wikidata

Belsassar var sønn av Babylonias siste konge Nabonid og var regent i en periode sammen med sin far.[1] Han ble drept da Babylon i 539 f.Kr. ble erobret av kong Kyros den store av Persia. Det persiske rike overtok da den ledende stillingen blant rikene i orienten.

I Bibelen fortelles det i Daniels bok (5:25-28) at Belsassar holdt et stort gjestebud hvor han serverte vin fra noen av begerne som hans far Nebukadnesar II hadde røvet fra Tempelet i Jerusalem og at de drakk vin av dem og priste avguder. Dette var en så alvorlig helligbrøde at det plutselig kom til syne en hånd som skrev skriften på veggen: Mene, Mene, Tekel, Upharsin. Da ingen av kongens lærde klarte å tyde skriften, sendte han bud på Daniel, en israelitt i fangenskap som var bortført fra Jerusalem, og som hadde oppnådd en høy stilling under Nebukadnesar. Daniel tyder de arameiske ordene som har sammenheng med mynt- og måleenheter. Mene er avledet av et verb som betyr å telle, altså mynten mina. Tekel er en annen skrivemåte for myntenheten shekel, opprinnelig en vektenhet. Upharsin kommer av en rot som betyr å dele, og som i dette tilfellet betyr en halv mina, men som også kan leses som perserne.

Dette er det som ble skrevet: ‘mene, mene, tekel ufarsin.‘ Og slik skal ordene tydes: ‘Mene‘ – ’tellet’ har Gud ditt kongedømmes dager og gjort slutt på det. ‘Tekel‘ – ’veid’ er du på vekten og funnet for lett. ‘Peres‘ – ’delt’ er ditt rike og gitt til mederne og perserne.».

Samme natt ble Belsassar drept, Babylon falt og kong Kyros ble den nye herskeren.

Den tyske dikteren Heinrich Heine har skildret gjestebudet i Babylon i diktet Belsazar (1815), en versjon av ordpråket «hovmod står for fall». I siste vers forteller han: «Belsazar ward aber in selbiger Nacht/Von seinen Knechten umgebracht.» (Belsassar ble i samme natt drept av sine knekter).

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Belsassar (fra akkadisk Bēl-šarra-uṣur, Bēl -Baal- beskytt kongen) har på europeiske språk mange skrivemåter, blant dem Belshazzar og Baltasar. Den historiske Belsassar fikk i den greske oversettelsen av Daniels bok navnet Baltasar, og dette navnet har han også på russisk og spansk. Dette gammeltestamentlige navnet ble fra 700-årene i vestlig kristen tradisjon gitt til en av de tre vise menn eller hellige tre konger, som sammen med Melchior og Kaspar oppsøkte Jesus. I Bibelens fortelling (Matteusevangeliets kapittel 2, vers 1-12) er hverken antallet eller navnene angitt, og i østlige kirkesamfunn har vismennene andre navn.

fransk betegner balthazar også en vinflaske som rommer 12 liter og tilsvarer 16 standard vinflasker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no (norsk). Besøkt 17. februar 2018.