Belsassar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Belsassar
Født580 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Død539 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Babylonia
BeskjeftigelseRiksforstander, hersker Rediger på Wikidata
Embete
FarNabonidus
SøskenNebuchadnezzar III
Labashi-Marduk
Bel-Shalti-Nanna
BarnVasjti
NasjonalitetDet nybabylonske rike

Belsassar var sønn av Babylonias siste konge Nabonid og var regent i en periode sammen med sin far.[2] Han ble drept da Babylon i 539 f.Kr. ble erobret av kong Kyros den store av Persia. Det persiske rike overtok da den ledende stillingen blant rikene i orienten.

I Bibelen fortelles det i Daniels bok (5:25-28) at Belsassar holdt et stort gjestebud hvor han serverte vin fra noen av begerne som hans far Nebukadnesar II hadde røvet fra Tempelet i Jerusalem og at de drakk vin av dem og priste avguder. Dette var en så alvorlig helligbrøde at det plutselig kom til syne en hånd som skrev skriften på veggen: Mene, Mene, Tekel, Upharsin. Da ingen av kongens lærde klarte å tyde skriften, sendte han bud på Daniel, en israelitt i fangenskap som var bortført fra Jerusalem, og som hadde oppnådd en høy stilling under Nebukadnesar. Daniel tyder de arameiske ordene som har sammenheng med mynt- og måleenheter. Mene er avledet av et verb som betyr å telle, altså mynten mina. Tekel er en annen skrivemåte for myntenheten shekel, opprinnelig en vektenhet. Upharsin kommer av en rot som betyr å dele, og som i dette tilfellet betyr en halv mina, men som også kan leses som perserne.

Dette er det som ble skrevet: ‘mene, mene, tekel ufarsin.‘ Og slik skal ordene tydes: ‘Mene‘ – ’tellet’ har Gud ditt kongedømmes dager og gjort slutt på det. ‘Tekel‘ – ’veid’ er du på vekten og funnet for lett. ‘Peres‘ – ’delt’ er ditt rike og gitt til mederne og perserne.».

Samme natt ble Belsassar drept, Babylon falt og kong Kyros ble den nye herskeren.

Den tyske dikteren Heinrich Heine har skildret gjestebudet i Babylon i diktet Belsazar (1815), en versjon av ordpråket «hovmod står for fall». I siste vers forteller han: «Belsazar ward aber in selbiger Nacht/Von seinen Knechten umgebracht.» (Belsassar ble i samme natt drept av sine knekter).

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Belsassar (fra akkadisk Bēl-šarra-uṣur, Bēl -Baal- beskytt kongen) har på europeiske språk mange skrivemåter, blant dem Belshazzar og Baltasar. Den historiske Belsassar fikk i den greske oversettelsen av Daniels bok navnet Baltasar, og dette navnet har han også på russisk og spansk. Dette gammeltestamentlige navnet ble fra 700-årene i vestlig kristen tradisjon gitt til en av de tre vise menn eller hellige tre konger, som sammen med Melchior og Kaspar oppsøkte Jesus. I Bibelens fortelling (Matteusevangeliets kapittel 2, vers 1-12) er hverken antallet eller navnene angitt, og i østlige kirkesamfunn har vismennene andre navn.

fransk betegner balthazar også en vinflaske som rommer 12 liter og tilsvarer 16 standard vinflasker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b timeline.biblehistory.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no (norsk). Besøkt 17. februar 2018.