Damian de Veuster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den hellige Damian de Veuster
Prest
Father Damien, photograph by William Brigham.jpg
FødtJozef De Veuster
3. januar 1840
Tremelo, Belgia
Død15. april 1889 (49 år)
Molokai, Hawaii
Beskjeftigelse Misjonær (18631889)[1], geistlig, katolsk prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet BelgiaRediger på Wikidata
Gravlagt Saint Anthony's chapel (1936–)[1]Rediger på Wikidata
Saligkåret4. juni 1995
Helligkåret11. oktober 2009
Anerkjent avDen katolske kirke
Festdag10. mai
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenUformelt for Hawaii, spedalske, hiv/aids-smittede
I kunsten-
Signatur
Damian de Veusters signatur

Damian de Veuster, også kjent som Damian av Molokai (født Josef de Veuster 3. januar 1840 i Tremelo, Belgia, død 15. april 1889Molokai, Hawaii), var picpuspater og drev et leprasykehus på Molokai.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han kom fra en stor familie, med en far som var landbruker og kjøpmann. Det var meningen at han skulle ta over familiens gård og forretning,[trenger referanse] da den eldste broren trådte inn Picpuskongregasjonen, men i 1859 fulgte han i brorens fotspor, og trådte inn i kongregasjonens novisiat i Leuven. Han tok da ordensnavnet Damian.

Da broren i 1863 skulle reise til Hawaii, ble han brått syk. Damian ba om å få reise i hans sted, og fikk lov til dette av ordensgeneralen. Han kom til Hawaii 19. mars 1864, og ble presteviet der 21. mai samme år. Han ble så med en gang sendt til øya Oahu for å virke som prest for flere menigheter der.

På Hawaii, da kalt Sandwichøyene, slet man på den tiden med spredning av lepra, en sykdom som det enda ikke fantes noen kur mot. Myndighetene bestemte seg for å løse problemet ved å isolere de smittede, og deporterte dem til Molokai, hvor de ble plassert på Kalaupapa-halvøya. Den katolske misjonen var bekymret for dem, og biskop Louis Maigret, som også var fra picpusenes kongregasjon, tok det opp med prestene. I henhold til ordensprestenes lydighetsløfte kunne han beordre noen til å reise dit, men ettersom han anså det for å innebære den sikre død ba han om frivillige. Pater Damian meldte seg, og dro 10. mai 1873, tilfeldigvis samme år som Gerhard Armauer Hansen oppdaget Mycobacterium leprae, bakterien som forårsaker lepra, en oppdagelse som etterhvert skulle lede til en kur mot sykdommen og til en drastisk reduksjon av smitten.

Pater Damian valgte å bli på øya, og arbeidet blant de spedalske i 16 år. Han virket ikke bare som prest, men også som lege, selv om han ikke var utdannet til dette. Mye av det arbeidet besto i stell av de mange sår spedalske får, noe som økte faren for å bli smittet. Han merket i 1884 at han var smittet, da han skulle bade føttene og merket av han ikke hadde følelse i dem. Han klarte allikevel å arbeide i fem år til før han døde av sykdommen den 15. april 1889, 49 år gammel.

I 1936 ble hans legeme overført fra Hawaii til Leuven, og lagt i krypten under picpuspatrenes kirke. Han ble saligkåret av pave Johannes Paul II den 4. juni 1995, og kulten er blant annet godkjent i USA. Han regnes av mange som vernehelgen for spedalske, hiv/aids-smittede og delstaten Hawaii.[trenger referanse] Hans minnedag var tidligere dødsdagen, 15. april, men ble etter saligkåringen flyttet til 10. mai.

Den 11. oktober 2009 ble pater Damian helligkåret av pave Benedikt XVI[2]. Utenom Marianne Cope er han den eneste saligkårede med tilknytning til Hawaii.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b ODIS, ODIS ID PS_16795, besøkt 26. august 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ katolsk.no, 11. oktober 2009: Kirken har fått fem nye hellige, blant dem St. Damian

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]