Picpuspatrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Picpuspatrene er det vanlige navnet på en katolsk kongregasjon. Det fulle navn er Congregatio Sacrorum Cordium Iesu et Mariae necnon adorationis perpetuae SS. Sacramenti altaris (Kongregasjonen for Jesu og Marias hellige hjerter og den uavbrutte tilbedelse av alterets sakrament), som forkortes SS.CC.. Kallenavnet kommer fra adressen til ordenens første hus i Paris, Rue de Picpus.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kongregasjonen ble grunnlagt av pater Pierre Coudrin (17681837) og Henriette Aymer de la Chevalrie (17641834). Pater Coudrin hadde tidligere, i 1774, grunnlagt Selskapet for Jesu og Marias hellige hjerter. Begge måtte gå under jorden under den franske revolusjon. De samlet andre som var interessert i å opprettholde kirkens arbeid i Frankrike, og i 1800 grunnla de kongregasjonen, med både mannlig og kvinnelig gren, samt en legmannsgren der medlemmene ikke avlegger evige løfter og kan være gift. I 1837 ble den godkjent av pave Pius VII.

Det mest kjente medlem av kongregasjonen er pater Damien de Veuster (18401889). Han virket som prest på Molokai, der han drev et leprasykehus. Han ble selv smittet av sykdommen, og døde av den 15. april 1889. Han ble saligkåret av pave Johannes Paul II i 1995 og helligkåret av pave Benedikt XVI 11. oktober 2009.

Picpuspatrene i Norge[rediger | rediger kilde]

Picpuspatrene har sendt prester til Norge siden 1920. Det er i 2010 syv prester og en biskop fra kongregasjonen som gjør tjeneste i Den katolske kirke i Norge.

Legmannsgrenen, kjent som Legpicpus, ble etablert i Norge i 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]