Hopp til innhold

Dai Li

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dai Li
Født28. mai 1897Rediger på Wikidata
Jiangshan
Død17. mars 1946[1]Rediger på Wikidata (48 år)
Nanjing
BeskjeftigelseOffiser, politiker, krigsforbryter Rediger på Wikidata
Embete
  • Direktør (Bureau of Investigation and Statistics) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMilitærakademiet i Whampoa
PartiKuomintang
NasjonalitetRepublikken Kina
Medlem avBlue Shirts Society
UtmerkelserOrder of Blue Sky and White Sun

Dai Li (kinesisk: 戴笠, Wade-Giles: Tai Li, født 28. mai 1897 i Baoan i fylket Jiangshan i provinsen Zhejiang i Kina, død 17. mars 1946 i Naning) var sjef for generalissimo Chiang Kai-sheks hemmelige politi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dai Li ble tidlig i livet opplært i de kinesiske klassikere, og gjorde det svært godt akademisk. Men i stedet for å begynne på universitet, gikk han inn i en studentbataljon i Zhejiang i den urolige perioden som fulgte Qing-dynastiets fall. Senere fortsatte han ved militærakademiet i Whampoa. Skolens rektor var Chiang Kai-shek, og han fikk Dai med seg på bestrebelsene med å forene Kina og slå ned kommunistene.

Politisjef[rediger | rediger kilde]

Han ble leder av Kuomintang-hærens hemmelige politi, og bidro til å utvikle Kinas byrå for etterforskning og statistikk. Byråets navn dekker over at dette dreide seg om det hemmelige politi. Dai ble en av Kinas mest fryktede menn, og fikk senere tilnavnet Kinas Himmler. Dai var også leder av Blåskjorteselskapet, en fascistisk organisasjon som utførte sikkerhets- og etterretningsarbeid for Chiang. Hans organisasjon var svært dyktig til å infiltrere både de kinesiske kommunistiske grupperinger og japanernes marionettorganisasjoner.

Dai samarbeidet med USA under den annen verdenskrig og ble lært nye metodikker innen spionasje. Hans geriljastyrke vokste til 70 000 mann. Som takk for assistansen forsynte han amerikanerne med kart over de sørkinesiske kystlandskaper, opplysninger om japanske troppebevegelser og skjulesteder for amerikanske piloter som måtte lande eller kaste seg ut i fallskjerm over Kina. Etter undertegnelsen av SACO-avtalen i 1942 ble Dai leder for det sinoamerikanske etterretningsarbeid.

Han holdt seg unna offentligheten, men det gikk rykter om utagerende festing med mye alkohol.

Han døde i en flystyrt den 17. mars 1946. Sannsynligvis var flyet sabotert av Dais rivaler i Kuomintang. Rykter om at det var hans motstykke på kommunistisk side, Kang Sheng, som stod bak, anses som helt usannsynlige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, oppført som Li Dai, BNF-ID 15031054n[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wakeman, jr, Frederic (2003): Spymaster: Dai Li and the Chinese Secret Service. Berkeley: University of California Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]