Dagslys (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dagslys
orig. Daylight
Generell informasjon
SjangerKatastrofefilm
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 6. desember 1996
Norge 24. januar 1997
Lengde115 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 år (1997) (Norge)
Bak kamera
RegissørRob Cohen
ManusforfatterLeslie Bohem
ProdusentJohn Davis
David T. Friendly
Joseph Singer
KomponistRandy Edelman
SjeffotografDavid Eggby
KlipperPeter Amundson
Foran kamera
MedvirkendeSylvester Stallone
Amy Brenneman
Viggo Mortensen
Dan Hedaya
Jay O. Sanders
Karen Young
Danielle Harris
Barry Newman
Annen informasjon
FilmselskapUniversal Pictures
Budsjett$80 millioner (estimat)
Eksterne lenker

Dagslys (originaltittel: Daylight) er en amerikansk katastrofefilm fra 1996 med Sylvester Stallone, Amy Brenneman, Dan Hedaya og Danielle Harris i hovedrollene. Regi er ved Rob Cohen.

Filmen gjorde heller dårlig i USA, men ble innbringende i resten av verden. Den fikk lunken mottakelsen av filmkritikerne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner under ettermiddagsrushet i New York der en stjålet bil raser gjennom en av tunnelene som binder sammen Manhattan og New Jersey. Den kolliderer med en lastebil med giftige kjemikalier, noe som resulterer i en enorm eksplosjon som antenner mesteparten av tunnelen og menneskene i den. Den suspenderte redningsmann Kit Latura (Sylvester Stallone) kommer tilfeldigvis kjørende ved tunnelen like etter katastrofen og skjønner raskt alvoret i situasjonen. Han får i oppdrag å ta seg inn for å se etter overlevende. Han klarer å finne en vei inn i tunnelen og lokaliserer en gruppe overlevende, men blir selv blir sittende fast. Derfra begynner gruppens forsøk å finne en vei ut. Tidsaspektet blir viktig siden luften er i ferd med å tynnes ut. I tillegg truer enorme vannmasser fra Hudsonelva med å bryte gjennom kritiske punkter i tunnellsystemet som ble skadet i eksplosjonen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Publikum og anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde en beskjeden suksess i USA og innbrakte kun $33 millioner ved amerikanske kinoer. Den gjorde det imidlertid langt bedre utenfor USA hvor den innbrakte $125 millioner, og endte dermed på en total på over $159 millioner.[1]

Den fikk forholdsvis dårlige kritikker og har kun oppnådd 20% på Rotten Tomatoes (januar 2006).[2] Både Roger Ebert og Variety gav den middelmådige kritiker.[3][4]

Den har kun fått to av syv stjerner i danske Philfilm. Anmelderen skrev i 1996 følgende: «Hollywood er endnu engang nedkommet med en vældig larmende katastrofefilm, DAYLIGHT, der på mange måder er en tro kopi af halvfjerdsernes ditto, især af "The Poseidon Adventure" fra 1972. Men hvor "The Poseidon Adventure" under overfladen er udstyret med en herlig selvironi, er DAYLIGHT kedeligt gammeldags, ærkeamerikansk og gravalvorlig både i tunnelmørket og i dagslyset».[5]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble i 1997 nominert til en Oscar for beste lydeffekter, og ble samme år tildelt en Golden Reel av Motion Picture Sound Editors (USA).

Den ble også nominert til to Razzie Awards i kategoriene verste mannlige skuespiller (Sylvester Stallone) og verste sang (Bruce Roberts).

I Norge[rediger | rediger kilde]

Anmelderne var noe blandet i Norge. VGs anmelder gav den så høy som terningkast fem og skrev «Stallone profitterer grovt på mykere og mer sårbare elementer hos heltefiguren enn vi er vant til. Sentimentaliteten er stort sett tømme-holdt. Menneskene virker levende. Action'en, stunt'ene og eksplosjonene likevel såpass fantastiske og eventyrpregede at det blir spektakulært nok. Og tradisjonell filmvold er faktisk fraværende».[6] Dagbladets anmelder var ikke like positiv og gav den terningkast tre, med begrunnelsen: «Dagslys bærer alle preg av å være påkostet, skjønt det er neppe manusutvikling pengene er gått til. Spesialeffektene har nok tatt det meste».[7] Den norske filmsiden 'DVD-arkivet gav den forholdsvis gode skussmål i 2000 og skrev følgende: «Det er ikke mye nytt i Daylight, men det trenger det heller ikke være: Moroa i denne filmen ligger ikke i historie og plot, men i utførelsen. Spesialeffektene er førsteklasses, takket være Industrial Light and Magic, og skuespillerne arbeider bra samen. I det filmen kommer i gang fanger den opp seeren og drar deg med helt til slutten, uten mange pausene underveis». De mener videre at «Skyggen av The Poseidon Adventure» fra 1972 ligger tungt over filmen.[8]

Filmen hadde videopremiere i Norge i slutten av juni 1997, og ble den fjerde mest utleide filmen i 1997.[9]

I rollene[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

Den ble utgitt på region-1 i 1998 og region-2 i 1999. Den ble DVD-lansert i Norge i 2000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Daylight». Boxofficemojo. Besøkt 1. mars 2009. 
  2. ^ «Daylight». Rotten Tomatoes. 26. januar 2006. Besøkt 1. mars 2009. 
  3. ^ Ebert, Roger (6. desember 1996). «Daylight». Chicago Sun times. Besøkt 1. mars 2009. 
  4. ^ McCarthy, Todd (6. april 1997). «Daylight». Variety. Besøkt 1. mars 2009. «"Daylight" is a lower-echelon disaster thriller, in which the best character is knocked off early on and the leading man runs out of ideas with a third of the picture still to go. Noisy, technically proficient actioner about a group of people trapped in the Holland Tunnel after an explosion gets off a few decent blasts, but is just too limited in scope, imagination and excitement to burst out as a major B.O. winner domestically. » 
  5. ^ Herler, Tobias Lynge (1996). «Daylight». Philfilm.dk. Besøkt 2. mars 2009. «Hollywood er endnu engang nedkommet med en vældig larmende katastrofefilm, DAYLIGHT, der på mange måder er en tro kopi af halvfjerdsernes ditto, især af "The Poseidon Adventure" fra 1972. Handlingen er næsten den samme. I begge film er der ild og vand, og en lille gruppe overlevende ledet af en rigtig superhelt skal i kamp mod tiden forsøge at bane sig vej fra afgrunden op imod dagslyset. Men hvor "The Poseidon Adventure" under overfladen er udstyret med en herlig selvironi, er DAYLIGHT kedeligt gammeldags, ærkeamerikansk og gravalvorlig både i tunnelmørket og i dagslyset. » 
  6. ^ Selås, Jon (24. januar 1997). «STORARTET KATASTROFE!». VG. Besøkt 1. mars 2009. «Så langt: Velkjent oppskrift. Dog: «Realismen» i prosjektet er fascinerende. Stallone profitterer grovt på mykere og mer sårbare elementer hos heltefiguren enn vi er vant til. Sentimentaliteten er stort sett tømme-holdt. Menneskene virker levende. Action'en, stunt'ene og eksplosjonene likevel såpass fantastiske og eventyrpregede at det blir spektakulært nok. Og tradisjonell filmvold er faktisk fraværende.» 
  7. ^ Ellingsen, Thor (24. januar 1997). «Stallone og en biltunnel». Dagbladet. Besøkt 1. mars 2009. ««Dagslys» bærer alle preg av å være påkostet, skjønt det er neppe manusutvikling pengene er gått til. Spesialeffektene har nok tatt det meste.» 
  8. ^ Høyland, Kenneth (11. september 2000). «Daylight». DVD-arkivet. Besøkt 1. mars 2009. 
  9. ^ Hvem Hva Hvor 1999, s 151 (Ramme – leievideo 10 på topp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]