Dagalifjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dagalifjell
Torsetvatnet (1022 moh) på sentrale Dagalifjell, med Hallingskarvets profil i bakgrunnen.
LandNorges flagg Norge
Kart
Dagalifjell
60°22′10″N 8°29′23″Ø

Dagalifjell er et fjellområde som ligger i Nore og Uvdal kommune og i nord såvidt inne i Hol kommune i Buskerud i østre del av Hardangervidda. I sør avgrenses fjellområdet av Uvdalen. Det er kort vei fra Dagalifjell til Hardangervidda nasjonalpark, og generelt gode turmuligheter både sommer og vinter.

Fra Dagalifjell er det mange steder god utsikt i retning nordvest mot høyfjellsområdet Hallingskarvet med Hallingskarvet nasjonalpark, og mot Hardangerjøkulen. Høyeste fjelltopp på Dagalifjell er Fjellbunuten (1340 moh.), mens det sentrale platået ligger på ca 1000-1100 meter.

Riksvei 40 (Larvik – Kongsberg – Geilo) går gjennom hele Numedal og passerer over Dagalifjell. Hardangervidda ligger vest for Rv. 40 og det meste av Dagalifjell-massivet ligger øst for Rv. 40.Her finner vi innsjøene Torsetvatnet og Løytetjønn. Veahovda (1245 moh.) ligger på østsiden av Rv. 40 mellom Vasstulan og Torsetlia. Dagalifjell gir en del av tildiget til Uvdalselva som renner østover mot Numedal.

Avstand fra Dagalifjell til Geilo er ca. 30 km og til Kongsberg er det ca. 130 km. Det er større hyttegrender i liene over Uvalen. Dagalifjell løypelag har ansvar for oppkjøring av skiløyper på Dagalifjell, totalt ca. 90 km løyper. Vasstulan høyfjellsseter og Torsetlia fjellstue har servering og overnatting.

Ved Talåsen i nord, og viere i skråningen nedover mot Dagali, finnes en stor mengde kullgroper og jernframstillingsanlegg fra jernalderen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]