DSjK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DSjK 1938
Basisdata
OpphavslandSovjetunionens flagg Sovjetunionen
TypeMaskingevær
Designer(e)Vasily Degtyaryov og Georgi Shpagin
Produsent(er)TOZ[1]
Innført1938
Bruker(e)Se artikkel
Tekniske data
Kamring12,7 x 108 mm
MekanismeGassoperert
Skuddtakt600 skudd/min
Vekt34
Lengde1625
Magasinkapasitet50 (belte)

DSjK 1938 (russisk: ДШК, Дегтярёва-Шпагина КрупнокалиберныйDegtjarjova-Sjpagina Krupnokalibernyj, på engelsk også kalt DShK) er et tungt maskingevær fra Sovjetunionen.

Våpenet er kamret for ammunisjon i kaliber 12,7 x 108 mm. Navnet er fra designeren Vasilij Degtjarjov og Georgij Sjpagin, som forbedret matingen av ammunisjon. Den har fått kallenavnet «Dusjka» (kjære) på grunn av forkortelsen i navnet.

Behovet for et slikt tungt maskingevær meldte seg i 1929, og det første våpenet som var ferdig var Degtjarjov, Krupnokalibernyj, som var ferdig i 1930 og produsert i mindre antall frem til 1935. Den hadde kun et 30 runders trommelmagasin, og treg skuddtakt. Sjpagin utviklet et beltematingsystem til våpenet, og i 1938 ble den nye modellen approbert som DShK 1938.

Den ble brukt mot fly montert med trefot, og fastmontert på kjøretøy og panservogner og som infanterivåpen med to hjul for enkel transport, da med et panserskjold for beskyttelse av skytteren. I 1946 kom en ny modernisert utgave; DSjK 1938/46 eller DSjKM («M» for modernisert). Våpenet ble i tillegg til Sovjet produsert under lisens i flere andre land, som Kina, Pakistan og Romania. De har i senere tid blitt faset ut mot mer moderne våpen, men er fremdeles i bruk, senest i 2004 mot britiske tropper i Al-Amarah i Irak.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ books.google.com, side(r) 28, publisert i Soldier of Fortune, bind 25[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) DShK – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) DShK – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata