Espergærde stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Espergærde stasjon
LandDanmarks flagg Danmark
StedEspergærde
KommuneHelsingør
Oppkalt etterEspergærde
Postnummer3060
ArkitektHeinrich Wenck
Operatør(er)DSB Øresund
Åpnet28. mai 1898
Tjenester
Linje(r)Kystbanen
Plattform(er)2
Rute(r)Regional
Posisjonskart
Espergærde stasjon ligger i Region Hovedstaden
Espergærde stasjon
Espergærde stasjon
Espergærde stasjon (Region Hovedstaden)
Kart
Espergærde stasjon
55°59′45″N 12°32′59″Ø

Espergærde stasjon er en dansk jernbanestasjon i Espergærde. Stasjonsbygningen er oppført 1898 etter tegninger av Heinrich Wenck.

Da Kystbanen åpnet 2. august 1897, var ikke Espergærde stasjon blant de opprinnelige stasjonene, da DSB ikke anså at det var et tilstrekkelig trafikkgrunnlag for en stasjon i Espergærde. Men kort tid etter at banen åpnet, lyktes det likevel for lokale initiativtakere å få en avtale med innenriksminister Vilhelm Bardenfleth og statsbanene om at deles om finansieringen, og slik åpnet Espergjerde Billetsalgssted 28. mai 1898.[1]

Til tross for at stasjonen lå i landsbyen Mørdrups jorder, be den oppkalt etter den lille fiskerlandsbyen Espergærde til ære for sommergjestene ved Strandvejen som hadde vært de største finansielle bidragsyterne. Deretter fikk også posthuset navn etter stasjonen og dette første til at Espergærde- navnet også overtok som navn for hele området, som også inkluderte de to store landsbyene Mørdrup og Tibberup.[1] Området har i dag status som en bydel i Helsingør.

Den røde trebygningen, som fortsatt ligger på banens østside, er den opprinnelige stasjonsbygningen, og som senere ble postekspedisjon. Stasjonsbygningen i tegl ble oppført i to omganger, den nordligste i 1904 og den sørlige få år efter. Arkitekt var jernbanens egen arkitekt Heinrich Wenck. Stasjonsbygningen ble innredet med bolig for stasjonsmesteren i andre etasje, venterom med billettsalg, toaletter og kiosk i første etasje. Alle disse funksjonene er senere nedlagt.

Espergærde stasjon hadde opprinnelig spor fr passerende tog, plattformspor og lukkede sidespor. Etter hvert ble både plattformspor og sidespor fjernet, og stasjonen fikk bare to spor, som både var for passerende tog og for stopp ved stasjonen. Sidebygningen for betjening av sporvekslerne ble revet, og det frigitte arealet ble gjort om til bussholdeplass og overdekket sykkelparkering og låsbare sykkelskur, som område for av- og påstigning for biltrafikk.

I 1997 ble det etablert en ny stasjonsbygning med billettsalg og kiosk på banens vestside, og et venterom med glassdører.

Forrige stasjon   Banedanmark   Neste stasjon
Kystbanen
Regiontrafikk
101Kystbanen
Helsingør-København-Malmö

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Espergærde stasjon i Helsingør Leksikon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • P. Thomassen: Kystbanen 1897-1972; Historisk-topografisk Selskab for Søllerød Kommune 1972

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]