Cuong Vu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cuong Vu
Cuong-vu01.jpg
Født19. september 1969 (50 år), Saigon Sør-Vietnam
Ho Chi Minh-byen
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Vietnam Vietnam
Musikalsk karriere
SjangerJazz, fusion
InstrumentVokal  · trompet
Stemmetypetenor
Aktive år1994
PlateselskapNonesuch
Nettstedhttp://www.cuongvu.com/
Ensemble(r)
Pat Metheny Group

Cuong Vu (født 19. september 1969 i Saigon) er en vietnamesisk vokalist og trompetist. Han er best kjent gjennom sine samarbeid med flere anerkjente jazzmusikere som blant annet Pat Metheny, Laurie Anderson, David Bowie, Dave Douglas, Myra Melford, Cibo Matto, Mitchell Froom, og Chris Speed. Han er i dag medlem av Pat Metheny Group.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Vu ble født i Saigon i 1969, men flyttet allerede som seksåring sammen med sin familie til Bellevue, Seattle, Washington. Som liten ble han interessert i den amerikanske popmusikken, men han bevarte den tradisjonelle musikken fra Vietnam i sin forståelse av musikk. Da Vu var 11 år gammel begynte han å spille trompet etter å ha fått en trompet i gave fra sin mor. Som ungdom spilte han i flere band og ble snart interessert i jazz. Han ble inspirert av artister som Michael Brecker, Pat Metheny, og Mike Stern. Innenfor jazz var det den moderne jazzen og eldre stilarter som bebop og swing som tiltrakk hans oppmerksomhet.

Vu gikk videre til musikkstudier etter å ha mottatt et stipend fra New England Conservatory of Music. Han uteksamineres med en grad i jazzstudier her. Under hans studier møtte han andre musikere som han snart begynte å spille sammen med og Vu gjorde sitt navn kjent i det lokale jazzmiljøet. Han fikk også en forkjærlighet for klassisk musikk og han lyttet mye til komponister som Ludwig van Beethoven, Arnold Schönberg, Witold Lutosławski og György Ligeti. Vu flyttet til New York City i 1994 og etablerte seg også her som en av de mest "innovative og allsidige" unge trompetister i jazzmiljøet.[1] Han blir beskrevet som en artist som du kan plassere i flere sjangere, og at han dermed er en meget allsidig musiker.

Vu har spilt med blant annet Laurie Anderson, David Bowie, Dave Douglas, Cibo Matto, Gerry Hemingway, Bobby Previte, Mark Helias, Andy Laster, Orange Deretter Blue, Mitchell Froom, Matthias Lupri og Chris Speed. Han har turnert med Pat Metheny Group som trompetist og vokalist. Vu har også vært med i flere andre grupper som blant annet en trio sammen med Stomu Takeishi og Ted Poor. Andre grupperinger er JACKhouse, Scratcher og VU-TET. Vu har også tre soloutgivelser som på hans hjemmeside beskrives som en blanding av jazz, pop, og funk.[1]

I 2003 mottok han, sammen med Pat Metheny Group en Grammy Award («Best Contemporary Jazz Album») for albumet Speaking of Now. I 2005 var han også med på gruppens seneste studioalbum The Way Up som også vant en Grammy.

Utvalgt diskografi[rediger | rediger kilde]

Vu har deltatt på mange utgivelser. Her er noen utvalgte:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Hjemmeside - Bio» (engelsk). Arkivert fra originalen 11. mai 2010. Besøkt 23. juni 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]