Steve Rodby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steve Rodby
Steve Rodby and Pat Metheny.jpg
Steve Rodby og Pat Metheny
Foto: Pino d'Amico
Født9. desember 1954 (65 år)
Joliet[1]
Utdannet ved Bienen School of Music
Beskjeftigelse Musiker, produsent
Nasjonalitet USA Amerikansk
Musikalsk karriere
SjangerJazz, fusion
InstrumentBassgitar
Aktive årca. 1978 – idag
PlateselskapGeffen  · Universal  · Nonesuch  · Warner Bros.
Nettstedhttp://www.steverodby.com/
Ensemble(r)
Pat Metheny Group
Tidligere band
Pat Metheny  · Noa  · Jim Hall & Pat Metheny  · Pat Metheny Trio (/Live)  · Mike Brecker[2]
Notable instrument(er)
Dobbel-bassgitar, Kontrabass, Elektrisk bass, Akustisk bassgitar

Steve Rodby (født 9. desember 1954 i Illinois, USA) er en amerikansk Grammy-vinnende bassist og produsent. Mest kjent er hans rolle som fast bassist i jazzgruppen Pat Metheny Group hvor han har vært en nøkkelperson siden 1980. Han overtok da rollen etter bassisten Mark Egan. Sammen med gruppen har han mottatt 10 Grammy-priser samt en hel del andre priser og nominasjoner.[3]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Steve Rodby vokste opp i Joliet, et lite sted i Will som ligger i Illinois, USA. Hans far var også musiker og jobbet som kompositør og korleder. Allerede som 10-åring hadde Rodby funnet interessen for bassgitaren, og det tok ikke lang tid før han spilte sammen med sin far på gehør da faren også var en erfaren gitarspiller. Det tok ikke lang tid før Rodby var godt kjent i musikkmiljøet, og han ble kjent med musikere som Peter Labella og Warren Benfield. Han begynte å studere musikk på Northwestern University i Illinois og fikk gjennom denne stillingen mulighet for å spille med symfoniorkestre i Chicago, da på kontrabass. Noe senere fant han ut at han heller ville spille ren jazz på utesteder, og han fikk tak i en fast stilling på den legendariske jazzklubben "The Jazz Showcase" i Chicago. Her spilte han fem ganger i uken som en improvisatorisk utvikling. Etter at han var uteksaminert fra universitetet begynte han å spille inn litt musikk i studio, men var foreløpig ikke noen etablert musiker utenfor Chicagos grenser.

Hans musikalske karriere skulle for alvor begynne da han fikk en telefon fra en tidligere venn fra korpsleir der han hadde deltatt som barn. Denne vennen var gitaristen Pat Metheny, og Rodby fikk spørsmål om han ville komme på audition for Methenys nye gruppeprosjekt som da hadde eksistert i kun få år. Steve Rodby trengte ikke vise seg mye frem før han ble tatt inn i bandet i 1980. Han overtok da posisjonen til bassisten Mark Egan som hadde jobbet på de to første albumene til gruppen. Dette medlemskapet skulle vise seg å vare til denne dag.

SitatThis was my favorite band before I was even in it. [...] I can’t believe my good fortune to be in it now and to be making music that is so fresh, alive and current.Sitat
– Steve Rodby

Gruppens arbeid ble varig, og Steve Rodby har spilt på over 15 album med gruppen, derav albumene tilsammen har solgt over en million kopier. Han har sammen med gruppen vunnet 10 Grammy awards, og har blitt omtalt som en unik og oppfinnsom bassist. På siden har også Rodby fungert som innleid studiomusiker på en hel del album og som produsent på mye eget materiale. Han har fått jobbe med blant annet Joe Henderson og Tony Bennett og har fått en status som kjent bassist i jazzmiljøet, men også som musiker og produsent i mye annen type musikk. Han forklarer selv at musikk er interessant nesten uansett sjanger, måte, stil og art.

SitatTeaching, playing, producing… music’s what I’m all about.Sitat
– Steve Rodby

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Steve Rodbys diskografi

Steve Rodby har brukt det meste av sin musikalske karriere på å spille bass, men har også vært produsent for en del innspillinger han selv har vært med på som musiker. Han har helt klart brukt mest tid på sitt bidrag til gruppen, men har også vært med på andre prosjekter med både jazzmusikere og artister innenfor andre sjangere. Nedenfor er listet noen av de best solgte albumene han har vært med på.

Utgivelsesår Albumtittel Albumformat Plateselskap
1982 Offramp Studioalbum ECM
1984 First Circle Studioalbum ECM
1987 Still Life (Talking) Studioalbum Geffen Records
1989 Letter from Home Studioalbum Geffen Records
1991 The Road to You Konsertalbum Geffen Records
1995 We Live Here Studioalbum Geffen Records
1997 Imaginary Day Studioalbum Warner Brothers Records
2002 Speaking of Now Studioalbum Warner Brothers Records
2005 The Way Up Studioalbum Nonesuch Records

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Freebase Data Dumps
  2. ^ «Pat Metheny.com - Biografi om Steve Rodby» (engelsk). 2010. Besøkt 29. april 2010. 
  3. ^ DBB.org (10. mai 2008). «CBC 78: Steve Rodby interview part 2» (engelsk). DBB. Arkivert fra originalen (Intervju) 20. september 2015. Besøkt 29. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]