Croydon lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Croydon lufthavn
Croydon Airport former terminal building - geograph 3044446.jpg
IATA: ingen verdiICAO: EGCR
Basisdata
OperatørRoyal Air Force
BetjenerLondon
BeliggenhetStor-London, England
Åpnet1916
51°21′23″N 0°7′1″V
Nettside
http://www.croydonairport.org.uk/

Croydon lufthavn
51°21′23″N 0°07′01″V

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer
Luftfoto, 1945
En de Havilland Heron utenfor Terminalbygget

Croydon lufthavn var en britisk flyplass i Croydon 1920-1959.

Før London Heathrow Airport og London Gatwick Airport var Croydon Airport Londons internasjonale flyplass.

Historie[rediger | rediger kilde]

Plassen ble åpnet for trafikk den 29. mars 1920 med flyvninger til Amsterdam, Paris og Rotterdam.

Flere selskaper opererte fra Croydon. «Instone Aircraft Transport», «Travel Ltd» og «Handley Page», som i 1924 ble til «Imperial Airways Ltd», benyttet Croydon som sin base.

Postflyvninger ble åpnet fra Croydon til mange steder i England og Europa forøvrig. I 1929 ble det åpnet en postflyvning til India som i 1934 ble forlenget til Australia.

Få dager før andre verdenskrigs utbrudd i 1939 ble flyplassen stengt for sivil flytrafikk. I stedet kom flyplassen til å spille en stor rolle som base for jagerflyene under Slaget om Storbritannia. Den 15. august 1940 ble plassen utsatt for et av de første bombeangrep av Luftwaffe i Londonområdet. Fabrikkanlegg inne på flyplassområdet ble totalskadet, seks flysoldater og 50 sivile ble drept. I 1944 ble flygplatsen base for «RAF Transport Command» og en del sivile operatører fikk igjen bruke plassen. Etter krigen, i februar 1946 ble plassen igjen overtatt av sivile luftfartsmyndigheter.

Eftersom flytrafikken økte og større fly ble tatt i bruk ble det i 1952 bestemt nedleggelse. De siste regulære flyvninger gikk den 30. september 1959.

Croydon i dag[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av den opprinnelige flyplassen har fått boligbebyggelse. De tidligere hangarer brukes til småindustri og i terminalbygningen er det et besøkssenter med museum.

Mange av de nye veier og gater i området har fått navn som hadde tilknytning til den tidligere flyplassen. Vi finner gatenavn som «Mollison Drive», «Lindbergh Road», «Olley Close», «Brabazon Avenue», «Imperial Way», «Lysander Road», «Horatius Way» og «Hannibal Way».

Flypionerer[rediger | rediger kilde]

Mange flypionerer har gjennom årene hatt tilknytning til Croydon::

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]