Crossmaglen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Crossmaglen
Irsk navn: Crois Mhic Lionnáin
Crossmaglen
Cardinal Ó Fiach Square i Crossmaglen
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landNord-Irland Nord-Irland
Distrikt:Newry and Mourne
Grevskap:Newry and Mourne
StatusBy (town)
PostnummerBT35
Retningsnummer028
Befolkning1 459 (2001)

Crossmaglen
54°04′38″N 6°36′32″V

Crossmaglen er en by i grevskapet Armagh i Nord-Irland. Den ligger nær grensen til Irland. Byen har vært dominert av nasjonalister, og har katolsk majoritet. Dette har ført til mange sammenstøt med sikkerhetsstyrkene, og både den britiske hæren og Royal Ulster Constabulary har store, befestede bygninger i Crossmaglen. Innen sikkerhetsstyrkene er byen kjent som XMG, og er regnet som et av de verste stedene for britiske soldater å bli postert.

Siden begynnelsen på the troubles i 1969 har minst 58 polititjenestemenn og 124 soldater blir drept av republikanske paramilitære i det sørlige Armagh, med Crossmaglen som et av de hardest rammede stedene. Tidlig i 1990-årene drepte snikskyttere fra Den provisoriske irske republikanske arme tolv medlemmer av sikkerhetsstyrkene i byen. Bomber som ble brukt ved Docklands, Bishopsgate og i Manchester i samme tidsrom ble konstruert i Crossmaglen.

I senere år har man som en del av normaliseringen av sikkerhetsstyrkenes arbeid ikke tillatt av soldatene bærer hjelmer, skuddsikre vester og ansiktskamuflasje under rutinepatruljer inne i byen. De har heller ikke lov til å sikte på personer såfremt de ikke selv har våpen rettet mot seg. Soldatenes viktigste rolle er å eskortere politiet under patruljer. I perioden hvor disse reglene har vært i kraft har det vært betydelig færre angrep på soldater i Crossmaglen.