Crooks & Straights

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crooks & Straights
OpphavRijeka, Kroatia (1999)
SjangerCountrymusikk
Aktive år1999
PlateselskapDancing Bear
Nettstedhttp://www.crooksandstraights.com/
Medlemmer
Robert Bradičić
Damir Matković
Joško Serdarević
Mladen Srića
Petra Onderufova
Mirna Škrgatić
Tidligere medlemmer
Gorana Čehić
Aleksandar Grmaš
Siniša Katalinić
Sandra Mladenić
Ana Horvat
Nataša Veljak
Andre forhold

Crooks & Straights er et country-band fra Rijeka i Kroatia. Dets musikalske genre kan best beskrives som en kombinasjon av tradisjonell «honky tonk» og «western swing».

Historie[rediger | rediger kilde]

Bandets historie går tilbake til oktober 1999 da «Crooks & Straights» ble startet av Damir Matković og Mladen Srića. Damir Matković spilte tidligere i jazzrockgruppen Anonymus mens Mladen Srića spilte i pop-gruppene Grafiti og VAMP.

«Crooks & Straights» første line-up ble til etter at Damir Matković hadde fått med seg Aleksandar Grmaš på akustisk gitar og Joško Serdarević på trommer og Mladen Srića fikk med Siniša Katalinić på elektrisk gitar og Gorana Čehić på fiolin. Det mest kjente navnet var uten tvil Joško Serdarević, medlem av popgrupper som Vrijeme i Zemlja og Xenia.

Første fasen

Før «Crooks & Straights» debuterte på scenen forlot Siniša Katalinić bandet. Han ble erstattet med Robert Bradičić, som en gang hadde spilt i VAMP sammen med Mladen Srića. Med medlemmene Bradičić, Čehić, Grmaš, Matković, Serdarevć og Srića debuterte «Crooks & Straights» på scenen i «River Pub» i Rijeka i januar 2001. Bandet begynte å spille i Kroatia, og utenlands, til å begynne med i Italia og Slovenia.

Etter en rekke konserter, både i Kroatia og utenlands, debuterte bandet på plate da med en låt på samlealbumet International Country Music Sampler, som utkom i oktober 2002 av Comstock Records, et plateselskap fra Fountain Hills i Arizona, USA. Låten «Crooks & Straights» var representert med var Melvin Endsleys standard «Singing the Blues».[1]

Første album

2002 og første halvåret 2003 ble materialet til det første albumet valgt ut og spilt inn. Arbeidet med dette albumet innebar en overgang til egne komposisjoner, så blant det innspilte materialet befant det seg fire egne låter. Resten var fylt med egne arrangement av amerikanske country-låter, blant dem den tidligere nevnte «Singing the Blues».

Men lanseringen ble forsinket, ettersom Aleksandar Grmaš besluttet seg for att slutte i bandet mot slutten av 2003. Dessuten ble bandets virksomhet noe hindret da Gorana Čehić giftet seg med sin italienske kjæreste og flyttet til Italia. Hun ble riktignok værende i bandet. I begynnelsen av 2004 begynte «Crooks & Straights» å lete etter en erstatter for Aleksandar Grmaš. Derfor ble arbeidet med det første albumet forsinket. Sandra Mladenić som på den tiden var én av kun to musikere i Kroatia som spilte pedal steelgitar,[omstridt ] ble valgt til å erstatte Grmaš.

«Crooks & Straights» oppnådde sin hittil størsta suksess da bandet vant den 23. utgaven av musikkonkurransen «Picnic Country - Europa Contest», som ble avholdt i Mrągowo i Polen, fra 23. til 25. juli 2004.[2] Denne seieren bidro vesentlig til å åpne dører til europeiske scener, og innbydelser til livekonserter begynte snart å komme inn fra hele kontinentet, mest for å delta på store countrymusikk-musikfestivaler.

Etter forhandlinger med tre potensielle plateselskap valgte bandet «Dancing Bear Records» fra Zagreb. Albumet, med tittelen So Little Left To Say, kom ut i juni 2005.

Annet album

Umiddelbart innen festivalen i Polen, hadde Gorana Čehić meddelt at hun var gravid og bandet befant seg igjen i en situasjon der det måtte lete etter en erstatter. Joško Serdarević fant Nataša Veljak, en syttenårig fiolinist fra en av de mest kjente musikalske familier i Rijeka. Gorana Čehić insisterte på å fortsette i bandet, så Nataša Veljak kom inn som vikar.

Snart begynte bandet å spille inn låter til et nytt album, og trenden var nå å skrive enda flere låter selv. De egne låtene utgjorde nå mer enn halvparten av det nye materialet. Mot slutten av 2006 bestemte Gorana Čehić seg for å slutte i bandet for godt, av familiegrunner, så Nataša Veljak ble hentet inn igjen, denne gangen på permanent basis.

Albumet Just One Thing kom ut i mai 2007, igjen på plateselskapet «Dancing Bear Records». Her deltok en rekke gjesteartister, blant dem mange musikere som aldri hadde hatt nærkontakt med countrymusikk før. Mest kjent var Damir Halilić Hal på akustisk sologitar, Meri Trošelj, sanger og låtskriver fra Rijeka, Ivona Maričić og Alba Nacinovich som vokalister, samt Tomi Grašo på pedal steelgitar.

Tredje album

Sandra Mladenić sluttet i bandet i oktober 2013. Ana Horvat overtok som sanger og bandet begynte å spille inn et nytt album. Nok en gang inviterte man inn musikere utenfor bandet som gjester. På det tredje albumet opptrer popsangeren Damir Kedžo, den gamle vennen Tomi Grašo fra Sydney på pedal steelgitar og jazz-keyboardisten Zvjezdan Ružić. "Crooks & Straights" bestemte seg får å utgi sitt tredje album på egen hånd. Dette albumet kom ut i juni 2015 med tittelen Way out of Town.

«Crooks & Straights» opptrådte ved Countryfestivalen i Seljord i juli 2015.[3]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer
  • Damir Matković – keyboard, sang (1999– )
  • Mladen Srića – bassgitar, sang (1999– )
  • Joško Serdarević – trommer (1999– )
  • Robert Bradičić – gitar, sang (2000– )
  • Petra Onderufova – fiolin (2016– )
  • Mirna Škrgatić – sang (2016– )
Tidligere medlemmar
  • Siniša Katalinić – gitar (1999–2000)
  • Aleksandar Grmaš – akustisk gitar (1999–2003)
  • Gorana Čehić – fiolin (1999–2006)
  • Sandra Mladenić – pedal steelgitar (2003–2013)
  • Nataša Veljak – fiolin, sang (2006–2016)
  • Ana Horvat – sang (2013–2016)

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum
  • So Little Left To Say (2005)
  • Just One Thing (2007)
  • Way out of Town (2015)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]