Crooks & Straights

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Crooks & Straights
Crooks & Straights.jpg
Opphav (1999)
Periode1999 – nå
SjangerCountry
Aktive år1999
PlateselskapDancing Bear
Medlemmer
Robert Bradičić
Ana Horvat
Damir Matković
Joško Serdarević
Mladen Srića
Nataša Veljak
Tidligere medlemmer
Gorana Čehić
Aleksandar Grmaš
Siniša Katalinić
Sandra Mladenić

Crooks & Straights er et country-band fra Rijeka i Kroatia. Den musikaliske genre som de spiller kan best beskrives som en kombinasjon av tradisjonell "honky tonk" og "western swing".

Historie[rediger | rediger kilde]

Bandets historie går tilbake til oktober 1999 da "Crooks & Straights" ble startet av Damir Matković og Mladen Srića. Damir Matković spilte tidligere i jazzrockgruppen Anonymus mens Mladen Srića spilte i pop-gruppene Grafiti og VAMP.

"Crooks & Straights" første line-up ble til etter at Damir Matković hadde fått med seg Aleksandar Grmaš på akustisk gitar og Joško Serdarević på trommer og Mladen Srića fikk med Siniša Katalinić på elektrisk gitar og Gorana Čehić på fiolin. Det mest kjente navnet var uten tvil Joško Serdarević, medlem av popgrupper som Vrijeme i Zemlja og Xenia.

Første fasen

Før "Crooks & Straights" gjorde sin debut på scenen, forlot Siniša Katalinić bandet. Han ble erstattet med Robert Bradičić, som en gang hadde spilt i VAMP sammen med Mladen Srića. Med medlemmene Bradičić, Čehić, Grmaš, Matković, Serdarevć og Srića debuterte "Crooks & Straights" på scenen i "River Pub" i Rijeka, i januar 2001. Bandet begynte så å spille, ikke bare i Kroatia, men også utenlands, til å begynne med i Italia og Slovenia.

Etter en rekke konserter, både i Kroatia og utenlands, debuterte bandet på plate da de fikk med en låt på samlealbumet "International Country Music Sampler", som gas ut i oktober 2002 av Comstock Records, et plateselskap fra Fountain Hills i Arizona, USA. Låten "Crooks & Straights" var representert med var Melvin Endsleys standard "Singing the Blues".[1]

Første albumet

2002 og første halvåret 2003 ble materialet som skulle befinne sig på det første albumet valgt ut og spilt inn. Arbeidet med dette første albumet innebar en overgang til egne komposisjoner, så blant det innspilte materialet befant det seg fire egne låter. Resten av albumet var fylt med egne arrangement av amerikanske country-låter, blant dem den tidligere nevnte "Singing the Blues".

Men lanseringen av det første albumet ble forsinket ettersom Aleksandar Grmaš besluttet seg for att slutte i bandet mot slutten av 2003. Dessutem ble bandets virksomhet noe hindret da Gorana Čehić giftet seg med sin italienske kjæreste og flyttet til Italia. Hun ble riktignok værende i bandet. I begynnelsen av 2004 begynte "Crooks & Straights" å lete etter en erstatter for Aleksandar Grmaš. Derfor ble arbeidet med det første albumet forsinket. Sandra Mladenić som på den tiden var en av kun to musikere i Kroatien som spilte pedal steelgitar, ble valgt til å erstatte Grmaš.

"Crooks & Straights" oppnådde sin størsta suksess hittill da bandet vant den 23: e utgaven av musikkonkurransen "Picnic Country - Europa Contest", som ble avholdt i Mrągowo i Polen, fra 23. til 25. juli 2004.[2] Denne seieren bidro vesentlig til å åpne dører til europeiske scener og innbydelser til livekonserter begynte snart å strømme inn fra hele kontinentet, mest for å delta på store countrymusikk-musikfestivaler.

Etter forhandlingar med tre potensielle plateselskap, valgte bandet "Dancing Bear Records", et stort selskap fra Zagreb. Albumet, med tittelen So Little Left To Say, kom ut i juni 2005.

Andre albumet

Umiddelbart innen festivalen i Polen, hadde Gorana Čehić meddelt at hun var gravid og bandet befant seg igjen i en situasjon der de måtte lete etter en erstatter. Joško Serdarević fant Nataša Veljak, en syttenårig fiolinist fra en av de mest kjente musikaliska familier i Rijeka. Gorana Čehić insisterte på å fortsette i bandet, så Nataša Veljak kom inn som vikar.

Snart begynte gruppa å spille inn låtar til et nytt album og trenden var nå å skrive enda flere låter selv. De egne låtene utgjorde nå mer enn halvparten av det nye materialet. Mot slutten av 2006, bestemte Gorana Čehić seg for å slutte i bandet for godt, av familiegrunner. Så Nataša Veljak ble hentet inn igjen, denne gangen på permanent basis.

Det andre albumet kom ut i mai 2007, igjen på plateselskapet "Dancing Bear Records", og med tittelen Just One Thing. På dette albumet deltok en rekke gjesteartister, blant dem mange musikere som aldri hadde hatt nærkontakt med countrymusikk før. Mest kjent var Damir Halilić Hal på akustisk sologitar, Meri Trošelj, sanger og låtskriver fra Rijeka, Ivona Maričić og Alba Nacinovich som vokalister, samt Tomi Grašo på pedal steelgitar.

Tredje albumet

Sandra Mladenić sluttet i bandet i oktober 2013. Ana Horvat overtok som sangar og bandet begynte å spille inn ett nytt album. Nok en gang inviterte man inn musikere utenfor bandet som gjester. På det tredje albumet opptrer popsangeren Damir Kedžo, den gamle vennen Tomi Grašo fra Sydney på pedal steelgitar og jazz-keyboardisten Zvjezdan Ružić. "Crooks & Straights" bestemte seg får å utgi sitt tredje album på egen hånd. Dette albumet kom ut i juni 2015 med tittelen Way out of Town.

"Crooks & Straights" opptrådte ved Countryfestivalen i Seljord i juli 2015.[3]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer
 • Damir Matković – keyboard, sang (1999–idag)
 • Mladen Srića – bassgitar, sang (1999–idag)
 • Joško Serdarević – trommer (1999–idag)
 • Robert Bradičić – gitar, sang (2000–idag)
 • Nataša Veljak – fiolin, sang (2006–idag)
 • Ana Horvat – sang (2013–idag)
Tidligere medlemmar
 • Siniša Katalinić – gitar (1999–2000)
 • Aleksandar Grmaš – akustisk gitar (1999–2003)
 • Gorana Čehić – fiolin (1999–2006)
 • Sandra Mladenić – pedal steelgitar (2003–2013)

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum
 • So Little Left To Say (2005)
 • Just One Thing (2007)
 • Way out of Town (2015)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata