Crocodile Dundee II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Crocodile Dundee II
Generell informasjon
SjangerEventyr / Action / Komedie
Utgivelsesår1988
Prod.landAustralia
Lengde1 t. 50 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense10 (Norge)
Bak kamera
RegissørPeter Faiman
ProdusentJohn Cornell
ManusforfatterPaul Hogan
Brett Hougan
MusikkPeter Best
SjeffotografRussell Boyd
KlippDavid Stiven
Foran kamera
MedvirkendePaul Hogan
Linda Kozlowski
Annen informasjon
BudsjettUSD 15,8 millioner
Prod.selskapRimfire Films
Paramount Pictures
Premiere20. mai 1988 (Australia)
25. mai 1988 (USA)
4. august 1988 (Norge)
Eksterne lenker

Crocodile Dundee II er en australsk actionkomedie og eventyrfilm fra 1988 regissert av Peter Faiman. Filmen handler om den australske eventyreren Crocodile Dundee som har slått seg til ro i New York sammen med sin kjæreste Sue. Det ubekymrede livet tar slutt når Sue blir truet på livet av colombianske narkosmuglere som vet at hun har avslørende bilder av banden. Etter et kidnappingsforsøk bestemmer Dundee for å ta henne med til sitt hjemsted i Australia. Hovedrollene spilles av Paul Hogan og Linda Kozlowski. Manus er ved Paul Hogan og Brett Hogan.

Crocodile Dundee II er en oppfølger til den populære Crocodile Dundee fra 1986. Den ble i 2001 etterfulgt av den mindre velykkede Crocodile Dundee i Los Angeles.

Den ble en stor publikumssuksess, men ikke så godt mottatt av filmkritikerne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mick Dundee har nå bosatt seg i New York City hvor han lever sammen med Sue Charlton. Dundee forsøker å kombinere et moderne storbyliv med sin gamle levemåte, noe som medfører flere pussige situasjoner. Det blir blant annet stor ståhei da han en dag velger en noe utradisjonell måte å fange fisk på – ved å kaste dynamitt fra sin robåt utenfor Manhattan.

Parallelt med deres bekymringsfrie liv arbeider Sues eks-mann med å avsløre virksomheten til et narkotikakartell i Colombia. Han kommer tett på kartellets virksomhet og rekker å ta noen avslørende bilder av deres leder før han blir oppdaget. Før han blir myrdet rekker han å sende bildene til eks-kone i New York. Rico, kartellets leder, og hans høyre hånd Miguel, får rede på hvor bildene er blitt sendt og setter til New York for å ødelegge bevismaterialene. I håp om å presse til seg bildebevisene kidnappet de Sue. Men Mick ved råd, og sammen med sin venn Leroy og noen av hans lysskye venner, klarer han å befri sin kjære. Rico klarer imidlertid å flykte fra politiets varetekt og sammen med noen lakeier setter han etter paret for å likvidere dem. Under denne trusselen bestemmer Mick seg for å ta med seg Sue til Australia i håp om å bedre sine odds mot nakoligaen. Paret får en varm velkomst blant gamle kjente i Walkabout Creek og søker dekning i et villmarksområde om Mick eier og som viser seg å være like stort som New York State. Rico og hans menn klarer imidlertid å oppspore dem og sammen med noen lokale banditter legger de ut i villmarken etter dem. Men da jakten ikke gir det ønskede resultat kidnapper de Micks venn, Walther, og tvinger ham til lokke ham frem under trussel om å drepe ham. Men Mick kan «tusen knep» for å bekjempe ligaen og denne gangen befinner de seg i et miljø som han behersker til fulle.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Crocodile Dundee II ble en stor publikumssuksess. Den innbrakte $239,6 millioner på verdensbasis, hvorav $109 millioner i USA og 24,9 millioner (australske dollar) i Australia. Den ble den fjerde mest innbringende filmen på verdensbasis i 1988[1] og den sjette mest innbringende filmen i USA.[2] (Til sammenligning innbrakte den første $328 millioner på verdensbasis, hvorav $175 millioner i USA).[3]

Den ble også meget populær i Norge. Blant annet innbrakte den 6,3 millioner kroner bare i løpet av de fem første dagene. Noe som var rekord for norske kinoer. Hele 200 000 mennesker hadde sett den i løpet av de første fem dagene og i Oslo alene hadde 28 866 personer sett den i løpet av de første fem dagene (Til sammenligning ble Rambo III sett av 9950 i løpet av sine fem første dagene i Oslo). De eksepsjonelle publikumstallene skyldest ikke filmens publikumstekke alene. Det var også et resultat av at den ble satt opp på et rekordstort antall kinoer som følge av den såkalte «rikslanseringen».[4]

Filmanmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble dårlig mottatt av filmkritikerne i USA, noe som gjenspeiles i at den kun har fått 11 % på Rotten Tomatoes.[5] Den amerikanske anmelderen Leonard Maltin har gitt den 2,5 av 4 stjerner.[6]

Den fikk middels god mottakelse av de norske filmanmelderne.[7]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den ble tildelt en Goldene Leinwand og en BMI Film Music Award (Peter Best).[8]

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Den ble innspilt i New York og i Kakadu nasjonalpark, Australia. Opptakene ble gjort fra august til oktober 1987.[9]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Top 1988 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 30. oktober 2019. 
  2. ^ «Top 1988 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 8. januar 2020. 
  3. ^ «Crocodile Dundee». Box Office Mojo. Besøkt 30. oktober 2019. 
  4. ^ Sand, Ellen Margrethe (10. august 1988). «REKORD!». VG. Besøkt 26. juli 2009. «Aldri før har en film trukket så mange mennesker på kino på så kort tid.» 
  5. ^ «Crocodile Dundee II (1988)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 30. oktober 2019. 
  6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  7. ^ «Crocodile Dundee 2». www.filmfront.no. Besøkt 30. oktober 2019. 
  8. ^ «'Crocodile' Dundee II - IMDb». Besøkt 30. oktober 2019. 
  9. ^ «"Crocodile" Dundee II - Review - Photos - Ozmovies». www.ozmovies.com.au. Besøkt 30. oktober 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]