Crocodile Dundee II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Crocodile Dundee II
Generell informasjon
SjangerEventyr
Actionkomedie
Prod.landAustralia Australia
UtgivelsesårAustralia 20. mai 1988
USA 25. mai 1988
Norge 4. august 1988
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense10 år (1988) (Norge)
Bak kamera
RegissørPeter Faiman
ManusforfatterPaul Hogan
Brett Hougan
ProdusentJohn Cornell
KomponistPeter Best
SjeffotografRussell Boyd
KlipperDavid Stiven
Foran kamera
MedvirkendePaul Hogan
Linda Kozlowski
Annen informasjon
FilmselskapRimfire Films
Paramount Pictures
Budsjett$15,8 millioner
Eksterne lenker

Crocodile Dundee II er en australsk actionkomedie og eventyrfilm fra 1988 med Paul Hogan og Linda Kozlowski i hovedrollene. Regi er ved Peter Faiman, mens manus er ved Paul Hogan og Brett Hogan.

Crocodile Dundee II er en oppfølger til den suksessfulle Crocodile Dundee fra 1986. Oppfølgeren fikk dårlig mottakelse av filmanmelderne, men ble til tross for det en nesten like stor publikumssuksess som den første filmen. Den innbrakte nesten $240 millioner på global basis, mens tallene for den første var $328 millioner.

Crocodile Dundee II er noe mer actionpreget i forhold til den første filmen og hadde i tillegg et større budsjett. Den ble i 2001 etterfulgt av den mindre velykkede Crocodile Dundee i Los Angeles.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mick Dundee har nå bosatt seg i New York City hvor han lever sammen med Sue Charlton. Dundee forsøker å kombinere et moderne storbyliv med sin gamle levemåte, noe som medfører flere pussige situasjoner. Det blir blant annet stor ståhei da han en dag velger en noe utradisjonell måte å fange fisk på – ved å kaste dynamitt fra sin robåt utenfor Manhattan.

Parallelt med deres bekymringsfrie liv arbeider Sues eks-mann med å avsløre virksomheten til et narkotikakartell i Colombia. Han kommer tett på kartellets virksomhet og rekker å ta noen avslørende bilder av deres leder før han blir oppdaget. Før han blir myrdet rekker han å sende bildene til eks-kone i New York. Rico, kartellets leder, og hans høyre hånd Miguel, får rede på hvor bildene er blitt sendt og setter til New York for å ødelegge bevismaterialene. I håp om å presse til seg bildebevisene kidnappet de Sue. Men Mick ved råd, og sammen med sin venn Leroy og noen av hans lysskye venner, klarer han å befri sin kjære.

Rico klarer imidlertid å flykte fra politiets varetekt og sammen med noen lakeier setter han etter paret for å likvidere dem. Under denne trusselen bestemmer Mick seg for å ta med seg Sue til Australia i håp om å bedre sine odds mot nakoligaen. Paret får en varm velkomst blant gamle kjente i Walkabout Creek og søker dekning i et villmarksområde om Mick eier og som viser seg å være like stort som New York State. Rico og hans menn klarer imidlertid å oppspore dem og sammen med noen lokale banditter legger de ut i villmarken etter dem. Men da jakten ikke gir det ønskede resultat kidnapper de Micks venn, Walther, og tvinger ham til lokke ham frem under trussel om å drepe ham. Men Mick kan «tusen knep» for å bekjempe ligaen og denne gangen befinner de seg i et miljø som han behersker til fulle.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmanmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk heller lunken mottakelse av filmkritikerne og har bare oppnådd 14% på Rotten Tomatoes (juli 2009).[1]

Til tross for lunken mottakelse fra filmkritikerne ble den en stor publikumssuksess. Den innbrakte nesten $240 millioner på verdensbasis (tallene for den første var $328 millioner) og i USA $109 millioner (tallene for den første var $175 millioner). Til sammenligning innbrakte den tredje filmen, Crocodile Dundee i Los Angeles, bare $39 millioner på verdensbasis (og da er den ikke inflasjonsjustert).[2] Crocodile Dundee II ble den sjette mest sette filmen på amerikanske kinoer i 1988.[3]

Priser[rediger | rediger kilde]

1988: En Golden Screen (Tysk: Goldene Leinwand)
1989: En BMI Film Music Award for musikken (Peter Best).

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde premiere på norske kinoer i august 1988. Den ble svært suksessfull og innbrakte 6,3 millioner kroner bare i løpet av de fem første dagene. Noe som var rekord for norske kinoer. Hele 200 000 mennesker hadde sett den i løpet av de første fem dagene. I Oslo alene hadde 28 866 personer sett den i løpet av de første fem dagene. Til sammenligning ble Rambo III sett av 9950 i løpet av sine fem første dager. De eksepsjonelle publikumstallene på Crocodile Dundee II skyldest ikke alene filmens publikumstekke. Publikumstallene var også et resultat av at den var satt opp på et rekordstort antall kinoer som følge av den såkalte «rikslanseringen».[4]

VGs filmanmelder gav den terningkast tre og beskrev den som en brukbar film som var bedre enn de fleste oppfølgere. Anmelderen skrev blant annet at: «Den er riktignok mer ordinær enn originalen, men deler av sin avvæpnende sjarm har filmen bevart – en sjarm bestående av ironi på egne vegne».[5] Dagbladets anmelder gav den terningkast to.[6]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Filmene om Crocodile Dundee rangert etter kommersiell suksess og etter kritikernes dom[rediger | rediger kilde]

Rangering etter kommersiell suksess

Tittel År Ved kinoer verden over Ved kinoer i USA Ved kinoer i Australia
Crocodile Dundee 1986/87 $328 millioner (ca. 2,3 mrd. kr) $174,8 millioner (ca. 1,22 mrd. kr) 47,7 millioner (Australske dollar)
Crocodile Dundee II 1988 $240 millioner (ca. 1,68 mrd. kr) $109 millioner (ca. 760 millioner kr) 24,9 millioner (Australske dollar)
Crocodile Dundee i Los Angeles 2001 $39,4 millioner (ca. 295,5 millioner kr.) $25,6 millioner (ca. 192 millioner kr.) 7,6 millioner (Australske dollar)

Rangering etter filmkritikernes holdning (Rotten Tomatoes)

Tittel År Rangering på Rotten Tomatoes (2009)
Crocodile Dundee 1986 88 %
Crocodile Dundee II 1988 14 %
Crocodile Dundee i Los Angeles 2001 12 %

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.rottentomatoes.com/m/crocodile_dundee_2/
  2. ^ http://www.boxofficemojo.com/franchises/chart/?id=crocodiledundee.htm
  3. ^ http://www.boxofficemojo.com/yearly/chart/?yr=1988&p=.htm
  4. ^ Sand, Ellen Margrethe (10. august 1988). «REKORD!». VG. Besøkt 26. juli 2009. «Aldri før har en film trukket så mange mennesker på kino på så kort tid.» 
  5. ^ Sjursen, Anette (5. august 1988). «Ordinær oppfølger». VG. Besøkt 26. juli 2009. 
  6. ^ http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/artikkel.php?id=5001000011677&tag=item&words=Crocodile%3BDundee%3BII

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]