Colors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Colors
Generell informasjon
SjangerKrim / Drama
Utgivelsesår1988
Prod.landUSA
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegissørDennis Hopper
ProdusentRobert H. Solo
ManusforfatterMichael Schiffer
Richard Di Lello
MusikkHerbie Hancock
SjeffotografHaskell Wexler
KlippRobert Estrin
Foran kamera
Hovedrolle(r)Sean Penn
Robert Duvall
BirollerMaría Conchita Alonso
Grand L. Bush
Annen informasjon
BudsjettUSD 10 millioner (estimat)
Prod.selskapOrion Pictures
Premiere15. april 1988 (USA)
24. juni 1988 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Colors er et amerikansk sosialrealistisk kriminaldrama fra 1988 regissert av Dennis Hopper. Filmen handler om to politimenn, én ung og én erfaren, som sammen må møte utfordringene i Los Angeles gater, et sted hvor gjengene hersker. Hovedrollene spilles av Sean Penn og Robert Duvall.

Colors ble godt mottatt av filmkritikerne og ble en moderat publikumssuksess.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om to politimenn i Los Angeles, en ung og en gammel, som havner i en spesialgruppe der de må kjempe for ro og orden blant ulike rivaliserende gjenger i byen. Arbeidsdagene deres går med til å skaffe seg forsøksvis kontroll over krigen mellom to rivaliserende bander – lett gjenkjennelige i hver sine farger.

Danny er den unge hissige politimannen som tror at det viktige er å markere seg som tøffere og mer hardtslående enn gjengene. I raid er han rett på sak, alle som oppholder seg i nærheten av et gjengreir åker rett inn. Hans vennskap med en av jentene i det meksikanske nabolaget er ikke nok til å stagge temperamentet hans. Bob er en helt annerledes politimann. Erfaren og rutinert, med bare et år igjen til pensjonsalderen. Han snakker med gjengmedlemmene, forsøker å forstå dem. De som fremdeles er unge nok til å ha en sjanse, prøver han å lede på rett kjøl. De helt hardkokte holder han i sjakk vel å vinne deres respekt. Under samarbeidet innser begge at de har noe å lære av hverandre.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Colors ble en moderat suksess. Den innbrakte $46,6 millioner i USA[1] og havnet på 21. plass over de mest innbringende filmene i USA i 1988.[2]

Produksjonskostnadene er estimert til $10 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Colors ble godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles av at den har fått så mye som 81 % på Rotten Tomatoes.[4] Både Roger Ebert og Leonard Maltin gav den tre av fire stjerner.[5][6]

Både Dagbladet og VG gav den terningkast fire.[7] Aftenpostens anmelder skrev følgende: «Filmen skildrer effektivt hvordan to politimenn, en ung og en eldre (Sean Penn og Robert Duvall), gir seg i kast med problemene. Stilen er realistisk med et røft foto, en springende og episodisk handling, og skuespillere som tar gatens sprog i bruk. Filmen bruker også en effektiv blanding av amatører og profesjonelle skuespillere som føles tvers igjennom autentisk».[8]

Priser[rediger | rediger kilde]

Herbie Hancock vant en pris ved BMI Film & TV Awards for sitt musikalske bidrag til filmen.[9]

Bakgrunn og miljø[rediger | rediger kilde]

Midt på åttitallet eksploderte ungdomsvolden i Los Angeles. Det hadde to årsaker: Gjengene fikk tak i automatvåpen, og drap kunne gjøres raskt og effektivt fra en forbipasserende bil. I tillegg ble det hurtig vanedannende narkostoffet crack introdusert, og ungdomsgjengene kontrollerte gatens hippeste stoff.

I Los Angeles fryktet man at den realistiske bandekrigen på lerretet også skulle spre seg til kinosalene. Politi og myndigheter i Los Angeles forsøkte derfor å stoppe filmen.[7]

Annet[rediger | rediger kilde]

Colors ble innspilt i Los Angeles våren 1987.

Foruten Herbie Hancock, inneholder filmen musikalske bidrag fra artister som blant annet Ice-T, Dr. Dre, Salt-n-Pepa og Big Daddy Kane.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Colors». Box Office Mojo. Besøkt 5. januar 2020. 
  2. ^ «Top 1988 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 8. januar 2020. 
  3. ^ LLC, Sussex Publishers (1988). Spy (engelsk). Sussex Publishers, LLC. 
  4. ^ «Colors». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 5. januar 2020. 
  5. ^ Ebert, Roger. «Colors movie review & film summary (1988) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 5. januar 2020. 
  6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  7. ^ a b VG - Bra om vold (24.6.1988, s.44) «Ifølge pressen er dette filmen Amerika er redd for. Politi og myndigheter ville stoppe den».
  8. ^ Aftenposten aften - Politifilm med mening ( 25.06.1988 - Side: 35)
  9. ^ http://www.imdb.com/title/tt0094894/awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]