Crack-kokain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krystaller av crack, et sentralstimulerende rusmiddel som lages av kokain. Rusen når en røyker crack er sterkere enn når en sniffer kokain. Rusmiddelet har rask virkning, og rusen er kort. Crack ble populært i USA fra midten av 1980-årene.

Crack-kokain, ofte bare kalt crack, er fribaseformen av kokain som kan røykes. Kjente kallenavn i Norge er «Coke», «Charlie», «Snow», «Flake», «Blow», «Snø» eller «Pudder».[1] Crack gir en kort og intens rus og blir av mange regnet som den mest avhengighetsskapende formen for kokain.

Crack dukket først opp i fattige bystrøk i New York, Los Angeles og Miami sent i 1984 og i 1985. Tradisjonelt var crack et dyrt rusmiddel kun for de rike, og det som startet crack-epidemien i USA var storstilt smugling av kokain fra land i Sør-Amerika til USA kombinert med at doplangerne fant relativt enkle metoder for å fremstille crack kokain fra vanlig kokain ved hjelp av ammoniakk eller bakepulver og vann. I dag er crack et stort samfunnsproblem i USA, men i Norge er det derimot ikke så utbredt fordi kokain har lang reiserute og dermed er dyrt.[2] I Norge og mange andre land blir i stedet metamfetamin og amfetamin brukt ettersom prisen på kokain ligger høyt og de andre rusmidlene gir mye av den samme effekten.[1]

En kvinne som røyker crack.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kokain » Actis.no[død lenke]
  2. ^ «Freebase - Crack». Steroider.net (engelsk). 25. oktober 2011. Besøkt 30. april 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]