Colophon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Colophonini»)
Colophon
Colophon primosi
Nomenklatur
Colophon
Gray, 1832
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
UnderfamilieLucaninae
Økologi
Antall arter: 20
Habitat: fjell
Utbredelse: Sør-Afrika
Inndelt i

Colophon er en slekt av biller som hører til familien hjortebiller (Lucanidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Runde, svarte hjortebiller, med sin kroppsform skiller de seg klart fra de aller fleste andre medlemmer av familien. Overflatisk ligner de på tordivler (Geotrupidae) i underfamilien Lethrinae men har lengre antenner og større kjever. Hannens kjever er forholdsvis korte og buede. Pronotum er stort, bredt og hvelvet, markert bredere enn dekkvingene. Disse er omtrent så lange som til sammen brede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i humusrik jord. De voksne billene er aktive om dagen midt på sommeren, men blir sjelden sett. En årsak til dette kan være at de helst er ute i fuktig eller vått vær da mennesker sjelden ferdes i disse utsatte områdene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er begrenset til fjellområder i Kappregionen i Sør-Afrika. Mange av artene har en svært begrenset utbredelse, for eksempel Colophon westwoodiTable Mountain ved Cape Town. Artene er fredet, men noe selges likevel ulovlig til samlere, dette kan være en trussel mot noen arter. Slekten er en av ganske få grupper av biller som er nevnt i CITES-konvensjonen (vedlegg 2) om internasjonal handel med truede arter. Alle artene er regnet som truet, også av klimaendringer som kan gjøre forholdene i fjellene ubrukelige for disse artene, som ser ut til å ha veldig snevre krav til miljøet. Branner kan også være en trussel fordi noen av artene har en meget begrenset utbredelse.

Informasjon om historie[rediger | rediger kilde]

Disse relikt-artene kan gi mye informasjon om områdets historie: artenes innbyrdes slektskapsforhold kan gi data på hvor lenge deres forekomst-områder har vært isolert fra hverandre. Man regner med at en oppvarming og uttørking har ført til at de bare kunne leve i fjellene, og bestander på ulike fjelltopper som nå var isolert fra hverandre, har utviklet seg til separate arter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]