Ritten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Collalbo»)
Ritten

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Trentino-Alto Adige
ProvinsSør-Tirol
DistriktSalten-Schlern
StatusKommune
Postnummer39054
Retningsnummer0471
Areal111,36 km²[1]
Befolkning8 052[2] (2023)
Bef.tetthet72,31 innb./km²
Høyde o.h.1 154 meter
ISTAT-nummer021072
Kart
Ritten
46°32′25″N 11°27′25″Ø

Ritten (italiensk Renon) er et høyplatå og en kommune i Sarntal-Alpene rett nord for Bolzano/Bozen i den italienske provinsen Syd-Tirol. Høyplatået ligger mellom 1000 og 1400 moh og består av utstrakte beiter, enger, noe skog og vinberg.

Det er ikke noe tettsted med navnet Ritten. Kommunen omfatter en rekke landsbyer, som er spredt ut over høyplatået. De større landsbyene («fraksjonene») heter Atzwang, Gebrack, Gissmann, Klobenstein, Lengmoos, Lengstein, Mittelberg, Oberbozen, Oberinn, Rotwand, Siffian, Signat, Sill, Unterinn, Unterplatten, Wangen og Wolfsgruben.

Fra oldtiden og frem til middelalderen gikk all transport til og fra Brennerpasset over Rittenplatået, siden Eisackdalen mellom Bozen og Klausen var et upasserbart juv. Først i 1529 ble det bygget en kjerrevei gjennom juvet, slik at veien over Ritten mistet mye av sin betydning.

Jordpyramidene på Ritten. Landsbyen Mittelberg i bakgrunnen.

Ritten er kjent for sine jordpyramider[3], som regnes som de største og mest utpregede[trenger referanse] i Europa. De fineste[trenger referanse] og best tilgjengelige ligger mellom landsbyene Lengmoos og Mittelberg.

Befolkningen på 7100 innbyggere er overveiende tysktalende (96 %), resten snakker italiensk. Kommunens italienske navn, Renon, ble funnet på og innført i løpet av Syd-Tirols italienisering på 1920-tallet.

I Klobenstein (italiensk: Collalbo) ligger Arena Ritten som har vært vertskap for flere regionale, nasjonale og internasjonale mesterskap på is, men først og fremst for hurtigløp på skøyter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]