Cochin katolske bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cochin katolske bispedømme
Dioecesis Coccinensis (latin)
Cochin katolske bispedømme
Santa Cruz-basilikaen i Kochi
Kirkeromersk-katolsk
Land:India India
KirkeprovinsVerapoly
BispeseteKochi
Sogn38
Areal235 km²
Innbyggere563 000,
derav 29 % katolikker
Opprettet1558
Utskilt fraGoa
Offisielt nettsted
Statistikk

Cochin bispedømme er Indias nesteldste romersk-katolske bispedømme (etter Goa). Det har sitt sete i Kochi (tidligere Cochin) i den indiske delstaten Kerala. Cochin er blant de indiske katolske bispedømmene med høyest andel katolikker i befolkningen (29 %).

Historie[rediger | rediger kilde]

Cochin bispedømme ble i 1558 utskilt fra Goa erkebispedømme, som også ble Cochins metropolitanbispedømme. Cochin ved Malabarkysten ble valgt som bispesete på grunn av den betydelige tomaskristne minoriteten i området, som den katolske kirke prøvde å innlemme i sitt hierarki. Bispedømmet omfattet i begynnelsen dessuten også hele den indiske østkysten inkludert dagens Bangladesh og Burma samt Bhutan, Maldivene, Mosambik og Sri Lanka. Flere deler av dette enorme området ble etter hvert skilt ut som egne jurisdiksjoner:

På grunn av konflikten mellom det portugisiske patronatssystemet og Den hellige stol opphevet paven Cochin bispedømme i 1838 og la det til vikariatet Verapoly. Ved omorganiseringen av det katolske hierarkiet i 1886 ble bispedømmet gjenoprettet fra deler av vikariatene Verapoly og Quilon, men var mindre enn før.

Den siste territorielle endringen skjedde i 1952, da Alleppey bispedømme ble skilt ut. Samtidig ble Cochin løst fra det tidligere metropolitanbispedømmet i Goa og lagt til Verapolys kirkeprovins.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]