Clytra bodemeyeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clytra bodemeyeri
Nomenklatur
Clytra bodemeyeri
Weise, 1900
Hører til
Clytra,
maurbladbiller ,
bladbiller,
biller
Økologi
Utbredelse: Europa
ikke i Norge

Clytra bodemeyeri er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er utbredt i Lilleasia og Irak. .[1]

Clytra bodemeyeri er omtrent (?) 10 mm lang. Kroppen er langsmal og sylindrisk, ikke så oval som bladbillene ofte er. Den har et svart hode, scutellumet og halsskjold (pronotum). Dekkvingene er gul-røde, med to svarte flekker hver, de fremste er små, mens den bakerste er ganske stor, slik at det nesten dannes en mørk tverrlinje over dekkvingene.

De voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. Larvene er ikke planteetere, men lever derimot i maurtuer, der de spiser matrester, men trolig også kan forgripe seg på maurlarvene.

Hunnen legger eggene sine nær en maurtue, den kan også sitte i en busk over turen og slippe eggene ned på den. Eggene er beskyttet av en hard hinne, og blir båret inn i maurtua av maurene. Når larven klekker, beholder den hinnene som beskyttelse, og bygger på den med sandkorn og sekreter etter som den vokser, den unngår slik maurenes angrep.

Clytra bodemeyeri tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.biol.uni.wroc.pl Arkivert 13. november 2011 hos Wayback Machine. besøksdato: 4. mars 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]