Tara (Irland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tara

Tara-åsen (engelsk: Hill of Tara, irsk gælisk Teamhair na Rí, «Kongenes ås»), ligger nær elven Boyne, og er en lang, lav kalksteinsrygg som går mellom Navan og Dunshaughlin i grevskapet Meath i provinsen Leinster i Irland. Tara inneholder en rekke gamle minnesmerker, og skal ha vært sete for Irlands overkonger, Árd Rí Éireann.

Tara har vært åsted for to større slag. I slaget ved Tara i 980 beseiret den irske overkongen Máel Sechnaill en norrøn hær ledet av Olav Kvåran, konge i Dublin. I slaget ved Tara i 26. mai 1798 beseiret britiske styrker en irsk opprørshær.

Fornminner[rediger | rediger kilde]

Skjebnesteinen Lia Fáil

På toppen av høyden er det tufter etter et forsvarsanlegg fra jernalderen. Det er ovalt i formen, og måler 318 meter nord-sør og 264 meter øst-vest. Det er kjent som Ráith na Rig (Kongenes Fort). De mest fremtredende tuftene innenfor anlegget er to sammenlenkede ringfort, det østlige kjent som Teach Chormaic (Cormacs hus) og det vestlige kjent som Forradh (det kongelige sete). I midten av Forradh er den en steinstøtte som man tror er den såkalte skjebnesteinen, Lia Fáil, hvor kongene av Tara ble kronet

Nord for ringfortene er den en liten ganggrav fra yngre steinalder, kjent som Dumha na nGiall (engelsk the Mound of the Hostages). Denne skal stamme fra en gang rundt 2000 f.kr.

Det er også tufter av andre anlegg i området, og flere steinstøtter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]