Civitan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Civitan
Stiftet1917[1]
LandUSA
HovedkontorBirmingham, Alambama, USA
Grunnlegger(e)Courtney Shropshire
Medlemmercirka 40 000
Nettstedwww.civitan.org (en)

Civitan International er en frivillig organisasjon, bestående av et nettverk av klubber verden over. Organisasjonen arbeider for å skape et bedre samfunn, ved å hjelpe enkeltmennesker og gjennom engasjement i nærmiljøet. Det legges spesiell vekt på å hjelpe mennesker med bistandsbehov. Civitan er en politisk og religiøs nøytral organisasjon, og har over 40 000 medlemmer i Nord-Amerika, Europa, Afrika og Asia. President for Civitan Norge[2] er Svenn Erik Haugan, Tønsberg

Historie og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Civitan ble grunnlagt i Birmingham, Alabama i USA i 1917. Grunnlegger og første president var Dr. Courtney W. Shropshire. Hans kjennetegn var at han alltid gikk med en rød nellik i jakkeslaget. Bakteppet for etableringen var første verdenskrig, som var den første internasjonale konflikten hvor amerikanske soldater deltok. Krigen berørte amerikanske familier og lokalsamfunn både direkte og indirekte. Det var derfor et ønske om å hjelpe og støtte opp om lokalsamfunn og medmennesker, både gjennom praktisk hjelp og ved å spre positive verdier.

Civitan ble valgt som navn på den første klubben i Birmingham. Navnet stammer fra det latinske ordet «Civitas» som betyr «samfunn» eller «samfunnsborger». Mottoet var «Builders of Good Citizenship», i Norge er det oversatt til «For en bedre samfunnsånd».

Civitans arbeid[rediger | rediger kilde]

Civitan bistår mennesker med praktisk hjelp og støtter opp om prosjekter i lokalsamfunnet. Gjennom historien har Civitan samarbeidet tett med andre organisasjoner og vært starthjelper for prosjekter som MS-Senteret i Hakadal[3], Gurvika Feriesenter for utviklingshemmede[4], Idrett MOT Rus og Special Olympics.

Civitan Norge[rediger | rediger kilde]

Den første norske Civitan-klubben ble stiftet i Oslo i 1969. I dag har organisasjonen rundt 1000 norske medlemmer, fordelt på 45 klubber. Civitan Norge har et særlig engasjement knyttet til Special Olympics, Idrett MOT Rus og Alzheimer-forskning. Civitan og Special Olympics Norge arrangerer årlig to nasjonale idrettsstevner, vinter i Holmenkollen og sommer på Bislett stadion, for utviklingshemmede. De lokale Civitanklubbene har i tillegg egne arrangementer.

Idrett MOT Rus er et samarbeid mellom Civitan og RIO (Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon)[5] og lokale idrettslag. Civitan er representert i 14 fylker i Norge, og har årlige arrangementer alle stedene i tillegg til et nasjonaltarrangement i Oslo. De lokale klubbene har i tillegg egne arrangementer.

Civitan Norges forskningsfond for Alzheimers sykdom støttes av Civitan med formål å bidra til den norske medisinske forskningen. Fondet ledes av eget styre som består av representanter fra Civitan og forskere innen dette feltet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Research Organization Registry Data (ROR release v1.19)[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Civitan Norges Ledelse». Arkivert fra originalen 12. februar 2017. Besøkt 11. februar 2017. 
  3. ^ «MS-Senteret i Hakadal». 
  4. ^ «Gurvika Feriesenter for utviklingshemmede». Arkivert fra originalen 31. mai 2017. 
  5. ^ «RIO (Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon)». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]