Livery Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Våpenskjoldet til City of London

Livery Companies er en flertallsbetegnelse på en rekke (rundt 120) gamle engelske yrkesorganisasjoner. Organisasjonene sprang ut av middelalderens laug, og tjente til å beskytte de ulike profesjonene ved å regulere adgangen til yrket, organisere fagopplæringa, fastsette lønninger og lignende. Bortimot alle har navn som «Worshipful Company of…» med sine respektiv håndverk, handel eller profesjon.[1][2]

Londons livery companies spilte en betydelig rolle for livet i City of London, ikke minst ved å organisere veldedighetsarbeid, direkte politisk deltagelse og nettverkstilknytningen. Liverymennene beholdt stemmerett for sivile myndighetsperson som Lord Mayor (borgermester), City of Londons 2 sheriffer, og City of London Corporation.[2] Disse selskapene utviklet seg fra Londons laug i middelalderen, ble til selskaper under kongelig charter (forordning) med ansvar for trening og opplæring i deres respektive yrkesgren, foruten også for reguleringen av aspekter som lønnsettinger, arbeidsforhold og industristandarder. Med utviklingen av nye selskapsformer som aksjeselskap og lignende ble disse organisasjonenes økonomiske makt og betydning reduserte etter hvert, og i dag tjener de først og fremst seremonielle og veldedige formål.

Begrepet livery har sin opprinnelse i den særskilte klesdrakt som ble benyttet av en adelsmanns tjenere, og i forlengelsen av dette til en særskilte klesdrakt som henviste til statusen og yrkesgruppen til den som bar den.[3] Ordet finnes også på norsk som livre (eller livré), opprinnelig fra fransk livrée, i betydningen «det som er utlevert», det vil si den drakten som tjeneren får utlevert.[4]

Mange Livery Companies har egne forsamlingshus i City, eksempelvis Apothecaries' Hall i Blackfriars Lane og Drapers' Hall i Throgmorton Street.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alphabetical list», City of London. Arkivert fra originalen den 18. april 2012.
  2. ^ a b Engel, Matthew: «British institutions: livery companies», Ft.com
  3. ^ «livery (n.)», Online Etymology Dictionary
  4. ^ «livre», Bokmålsordboka

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Allen, Thomas; Wright, Thomas (1839): «Companies of the City of London», History and Antiquities of London, Westminster, Southwark, and Parts Adjacent. London.
  • Jagger, Paul (2014): The City of London Freeman's Guide. The Worshipful Company of Information Technologists.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]