Aldersgate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aldersgate
Aldersgate
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:City of London
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i London

Aldersgate
51°31′1″N 0°5′49″W

Aldersgate er en gate og et område i City of London, nord for St. Paul's Cathedral. Området domineres av det store sykehuset St. Bartholomew's Hospital og kjøttmarkedet Smithfield (Central Markets). I romertida var Aldersgate en port i bymuren (London Wall) mot nord. Den sto omtrent der Aldersgate Street krysser Long Lane. Til porten hørte også et porthus som fungerte som bolig. På grunn av økende trafikk ble porten revet i 1761.

Aldersgate Street strekker seg nord-sør mellom undergrunnsstasjonene St. Paul's og Barbican. Det var i et forsamlingshus i Aldersgate Street at John Wesley, som seinere grunnla metodistkirken, under en preken fikk en religiøs åpenbaring 24. mai 1738. På hjørnet av Aldersgate Street og Little Britain ligger 1200-tallskirka St Botolph Aldersgate, som må ikke forveksles med St Botolph Aldgate.

Toponymi[rediger | rediger kilde]

Navnet Aldersgate er første gang nedtegnet en gang rundt 1000 i form av Ealdredesgate, det vil si port + personnavnet Ealdrād. Porten, konstruert av romerne100- eller 200-tallet da London Wall (bymur) ble bygget, fikk antagelig sitt navn i sen angelsaksisk tid.[1] Aldersgate er således en forvanskning av det angelsaksiske navnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mills, A.D. (2010): A Dictionary of London Place-Names. Oxford University Press. ISBN 9780199566785. p. 4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]