Aldersgate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aldersgate
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of London
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
Oppkalt etterAldersgate
PostnummerEC1
Areal9,8 hektar[1]
Befolkning1 465[2] (2011)
Bef.tetthet149,49 innb./hektar
Antall husholdninger1 012
Kart
Aldersgate
51°31′03″N 0°05′50″V

Aldersgate er en gate og et område i City of London, nord for St. Paul's Cathedral. Området domineres av det store sykehuset St. Bartholomew's Hospital og kjøttmarkedet Smithfield (Central Markets). I romertida var Aldersgate en port i bymuren (London Wall) mot nord. Den sto omtrent der Aldersgate Street krysser Long Lane. Til porten hørte også et porthus som fungerte som bolig. På grunn av økende trafikk ble porten revet i 1761.

Aldersgate Street strekker seg nord-sør mellom undergrunnsstasjonene St. Paul's og Barbican. Det var i et forsamlingshus i Aldersgate Street at John Wesley, som seinere grunnla metodistkirken, under en preken fikk en religiøs åpenbaring 24. mai 1738. På hjørnet av Aldersgate Street og Little Britain ligger 1200-tallskirka St Botolph Aldersgate, som må ikke forveksles med St Botolph Aldgate.

Toponymi[rediger | rediger kilde]

Navnet Aldersgate er første gang nedtegnet en gang rundt 1000 i form av Ealdredesgate, det vil si port + personnavnet Ealdrād. Porten, konstruert av romerne100- eller 200-tallet da London Wall (bymur) ble bygget, fikk antagelig sitt navn i sen angelsaksisk tid.[3] Aldersgate er således en forvanskning av det angelsaksiske navnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]