Trebladbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trebladbiller
Clytraxeloma cyanipennis
Nomenklatur
Megalopodidae
Latreille, 1802
Populærnavn
trebladbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieChrysomeloidea
Økologi
Antall arter: ca. 580, tre funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, på plnater, larvene minerer i blad
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Trebladbiller (Megalopodidae) er en liten familie av biller som inntil nylig ble regnet som en underfamilie av bladbiller (Chrysomelidae). De fleste kjente artene lever i tropene, men tre små arter er funnet i Norge.[1] Et karakteristisk trekk er at hannene ofte har sterkt forstørrede bakbein, med tykke lår og krumme legger. Det latinske navnet betyr "storføtter".

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore (7 – 12 mm) biller, de norske artene er noe mindre. De er mørke og ofte metalliske på farge, bein, hode og brystskjold er ofte rødgule. Oversiden er kraftig punktert og dekket med fine, oppstående hår. Hodet er fremoverstrakt og noe innsnevret bak fasettøynene, slik at de har en tydelig "hals". Antennene er 11-leddete, trådformede eller sagtakkede, gjerne litt lengre enn hodet og brystskjoldet til sammen. Fasettøynene er middels store og dypt innskåret i fremkanten. Brystskjoldet (pronotum) er hvelvet, vanligvis omtrent så bredt som langt, og sterkt punktert. Sidekanten har ofte en tann i midten. Dekkvingene er mye bredere enn brystskjoldet, med tydelige "skuldre", parallellsidige. De har ikke markerte punktrekker, men er jevnt, kraftig punkterte. Beina er middels lange, bakbeina er kraftige med fortykkede lår og krumme legger. Føttene er fem-leddete, men det fjerde leddet er svært lite slik at det tilsynelatende bare er fire ledd (pseudotetramere føtter). I alle fall det tredje leddet er tolappet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Av underfamiliene lever Megalopodinae bare i tropene, Palophaginae finnes bare på den sørlige halvkulen mens ospetrebladbiller finnes i alle verdensdeler.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Trebladbillene er planteetere. Larvene i underfamilien ospetrebladbiller minerer i blad, mens de i familien Palophaginae lever av pollen i hann-kongler av kransgraner (Araucariaceae).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Zeugophora frontalis
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 8. oktober 2020. Besøkt 8. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • G. M. Rodriguez-Mirón (2018) Checklist of the family Megalopodidae Latreille (Coleoptera: Chrysomeloidea); a synthesis of its diversity and distribution. Zootaxa 4434: 265-302 [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]