Christlichsoziale Partei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grunnleggeren av partiet Karl Lueger, nr 2 fra høyre

Christlichsoziale Partei (CS) var et høyrekonservativt politisk parti i Østerrike og regnet som en av forgjengerne til det østerrikske folkepartiet, ÖVP.

Det ble grunnlagt i 1893 av Wiens borgermester Karl Lueger, og gikk ut fra foreningene Christlichsoziale Bewegung og Christlichsoziale Arbeiterfront. Partiet orienterte seg storborgerlig og gammelklerikalt, og ble støttet av store deler av den konservative agrarbefolkningen. Fra 1907 til 1911 var det det største partiet i det østerrikske Riksrådet, men tapte deretter majoriteten til SDAPÖ. Under første verdenskrig sto det på monarkiets side, men stemte i 1918 for opprettelsen av republikken og for Østerrikes tilslutning til Det tyske rike. 1918-1920 dannet partiet en koalisjonsregjering med SDAPÖ, men ble deretter største parti i en ny koalisjon med Großdeutsche Volkspartei (det stortyske folkepartiet) og Landbund. Fra 1920 hadde partiet den østerrikske forbundskansleren og 1928-1938 også den østerrikske forbundspresidenten.

Partiet ble innlemmet i Fedrelandsfronten i 1933. Partiet var preget av antiliberale slagord, klerikal-fascisme og populistisk antisemittisme. Under partilederne Engelbert Dollfuß og Kurt Schuschnigg ble Østerrike omgjort til et italiensk-orientert fascistisk diktatur, som tok slutt da Østerrike ble innlemmet i Tyskland i Anschluss1938.